tikky
20.02.2009, 10:40:43
Witam,
Mam kilka serwisów opartych o ten sam system skryptów. Co jakiś czas coś poprawiam i muszę wgrywać nową zawartość na wszystkie serwisy.
Widziałem kiedyś jakiś system sklepu internetowego, który potrafił się sam (to znaczy z panelu admina) aktualizować.
Ogólnie ja to widzę tak, że user wchodzi w admin panel i widze ze jest nowa aktulizacja, klika UPGRADE i system ściaga np. plik ze skrypatami: aktualizacja.zip, rozpakowuje i nadpisuje swoje pliki.
Jak to zrobić? Czy to jakiś dodatkowy moduł trzeba użyć?
pozdrawiam
Pilsener
20.02.2009, 11:56:37
Jak aplikacja jest dobrze napisana (oddzielenie silnika od części prezentacyjnej) to żaden problem dodać moduł aktualizacji, który będzie sprawdzał przy uruchomieniu obecną wersję i na życzenie użytkownika aktualizował pliki silnika. Należy tylko uważać, aby taka aktualizacja nie była słabą stroną serwisu
tikky
20.02.2009, 12:18:11
Tak, oczywiście, system ma oddzielony silnik od warstwy prezentacji i konfiguracji.
Ale dalej nie wiem jak ugryźć problem.
Pilsener
20.02.2009, 14:23:54
A jest jakiś problem? Wrzucasz pliki na serwer, udostępniasz przez http lub ftp, z autoryzacją lub bez, dołączasz plik informacyjny, który będzie odycztywany przez moduł aktualizacji - plik będzie zawierał informacje o zmianach oraz aktualnej wersji umieszczonej na serwerze (może też być lokalizacja plików, jeśli ma się ona zmieniać) - pozostaje pobrać pliki i skopiować we właściwe miejsce - zacznij od poszukania na forum watków typu: jak pobrać plik przez ftp lub wykorzystując choćby curl - nie widzę w tym nic trudnego.
Przecież nie napiszemy Ci gotowego kodu - zacznij coś pisać, a jak natrafisz na konkretny problem to zadawaj pytania na forum.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.