Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: PHP Aktualizacja plików .php
Forum PHP.pl > Forum > PHP
tikky
Witam,
Mam kilka serwisów opartych o ten sam system skryptów. Co jakiś czas coś poprawiam i muszę wgrywać nową zawartość na wszystkie serwisy.
Widziałem kiedyś jakiś system sklepu internetowego, który potrafił się sam (to znaczy z panelu admina) aktualizować.

Ogólnie ja to widzę tak, że user wchodzi w admin panel i widze ze jest nowa aktulizacja, klika UPGRADE i system ściaga np. plik ze skrypatami: aktualizacja.zip, rozpakowuje i nadpisuje swoje pliki.

Jak to zrobić? Czy to jakiś dodatkowy moduł trzeba użyć?

pozdrawiam
Pilsener
Jak aplikacja jest dobrze napisana (oddzielenie silnika od części prezentacyjnej) to żaden problem dodać moduł aktualizacji, który będzie sprawdzał przy uruchomieniu obecną wersję i na życzenie użytkownika aktualizował pliki silnika. Należy tylko uważać, aby taka aktualizacja nie była słabą stroną serwisu winksmiley.jpg
tikky
Tak, oczywiście, system ma oddzielony silnik od warstwy prezentacji i konfiguracji.

Ale dalej nie wiem jak ugryźć problem.
Pilsener
A jest jakiś problem? Wrzucasz pliki na serwer, udostępniasz przez http lub ftp, z autoryzacją lub bez, dołączasz plik informacyjny, który będzie odycztywany przez moduł aktualizacji - plik będzie zawierał informacje o zmianach oraz aktualnej wersji umieszczonej na serwerze (może też być lokalizacja plików, jeśli ma się ona zmieniać) - pozostaje pobrać pliki i skopiować we właściwe miejsce - zacznij od poszukania na forum watków typu: jak pobrać plik przez ftp lub wykorzystując choćby curl - nie widzę w tym nic trudnego.

Przecież nie napiszemy Ci gotowego kodu - zacznij coś pisać, a jak natrafisz na konkretny problem to zadawaj pytania na forum.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.