Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Video - problem z kodekami
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
SonGoace
Pewnie temat zostanie zablokowany ale moze za ten czas uzyskam odpowiedź smile.gif Mam nastepujący problem. Mam zainstalowany win xp i gdy staram sie otwierać pliki avi (kompresowane kodekiem divx) to czesto zdaża sie ze mam tylko głos w miejscu obrazu jest czarne pole (rozdzielczość pola taka jak filmu) Aby otworzyć ten plik razem z obrazem musze nieraz kilkakrotnie resetować kompa. Odinstalowywałem juz wszystkie kodeki i instalowałem je ponownie ale zawsze z tym samym skutkiem. Czy ktoś wie jak temu zaradzić ? Przeinstalowanie windy na razie odpada.
Seth
Poszukaj pakietu kodeskow: Nimo Codec
SonGoace
mam te kodeki w obu wersjach, oba instalowałem ale bez skutku, poza nimo mam XVID, SDL codek pak, FF-shadow i oczywiście divx 5, 4, 3.11. Instalowałem je w różnych zestawieniach ale zawsze to samo!
DeyV
a ja jestem bardzo zadowolony z ACE Mega CodecS Pack.
Ten pakiet, mimo że może przerażać swoją wilkoscią, pozwolił mi zapomnieć co to są problemy z codekami.

ps. tak się zastanawiałem, czy dla zasady nie zamknąc tego tematu, w końcu moderatorzy muszą przypominać swiatu, jacy są groźni, ale.... nie chciało mi się kliknąć w button tongue.gif
Seth
Sprobuj odpalic DivFix'a moze on cos pomoze.
scanner
osobiście używam zestawu: MediaPlayer9 + FFdShow + AC3Filter + GX400 (filtr do napisów) i chodzi wszystko OK.
Nimo dostało jakiejś ptasiej grypy - od pół roku nie udaje mi się dziadopstwa uruchomić, więc wywaliłem.
SonGoace
ten DivFix z tego co widze jest do naprawiania plików avi a nie do kodeka sad.gif wiec to raczej nie pomoże.
Seth
Jezeli plik jest uszkodzony i nie moze dekoder znalezc indexow to nie wyswietli Ci sie obraz - dlatego nic nie stoi na przeszkodzie abys sprawdzil tym programem (na wszelki wypadek daj backup pliku winksmiley.jpg)
SonGoace
ja mam problem z każdym filmem, one są w pożądku.
wassago
dodaj sobie kodek 3ivx i odpowiednio skonfiguruj.
FiDO
Ogolnie nie lubie duzych codek pakow typu Nimo, Ace. Swego czasu z nich korzystalem, bo myslalem ze czym wiecej tym lepiej, ale juz dosc dawno zmienilem zdanie.
Teraz proponuje dwie kombinacje:
a) ffdshow (najlepiej najnowsza alpha - moze alpha brzmi malo zachecajaco ale nie mialem nigdy z nimi problemu), do tego AC3Filter i Xvid

kombinacje ta stosowalem przez ostatnie jakies... rok, moze wiecej i nie mialem problemow z zadnym filmem. Jedyny problem ktory stwarza ta kombinacja wystepuje wtedy gdy korzystamy z SubEdit Playera. Ja wlasnie z niego korzystam i w jego przypadku trzeba w konfiguracji ffdshow ustawic xvid - disabled (zeby korzystal z tego doinstalowanego xvid'a), bo player ten ma jakis problem z xvidem w wydaniu ffdshow i bez tego dosc czesto film trzeba bylo odpalac po kilka razy, bo sie wieszal. W innych playerach problem nie wystepuje.

cool.gif k-lite codec pack (zawiera AC3 Filter)
teraz sie na to przesiadlem, bo tak mi ktos polecil, korzystam z tego zaledwie od kilku dni, wiec ciezko mi polecic z wlasnych doswiadczen, ale jak narazie nie ma problemow i wszystko co obecnie mam na dysku chodzi.

Przeczytalem wczoraj, ze najnowsza alpha ffdshow'a z tego roku rozwiazuje problem z subeditem, wiec rozwazam powrot do pierwszego sprawdzonego juz zestawu, ale poki co potestuje jeszcze tego k-lite'a.
reViVer
Zainstaluj najnowsze kodeki XviD
http://www.divx.pl/
menic
Ja chyba nie mam zainstalowanych zadnych kodeków od razu...
Teraz gdy mam stały internet to wszystko zawsze jest pod ręką. A jak film nie działa to [u=http://avicodec.duby.info/]AVIcodec[/u]'iem otwieram plik i pokazuje tam jaki jest wymagany kodek oraz skąd go pobrać :] 8)
DreeD
zainstaluj:

1. ACE Mega CodecS Pack
2. Najnowszy XviD
3. ffd-show najnowszy oczywiscie
4. Best Player, Cinema Player (lepiej napisy wyswietla i obsluguje wiecej formatow napisow)

Mi taki uklad dziala w prawie kazdym wypadku (tylko kinowka ostatniego samuraja nie dzialala...)
SonGoace
Wszyscy mi radzicie instalowanbie czegoś. Ale widze ze nie zrozumieliscie co sie u mnie dzieje. Jest tak. Zresetuyje kompa, odpale jakiś film - ruszy. Po chwili jak zminimalisuje program i ponownie maxymalizuje to juz obrazu nie ma. Czasem bez resetowania potrafie otwozyć 3 filmy jeden za drugim, ale to zadkość, co ciekawsze jeśli uda mi sie uruchomić film i puźniej go zamknąć to nie da sie go uruchomić ponownie bez resetowania. Co najlepsze - opracowałem sposób, aby cokolwiek włączyc musze najpierw odpalić film (nie podam tytułu ze względy na reklame), nie wyłączając go uruchomićrównolegle ten sam program i włączyć 2 film. wtedy sie prawie za każdym razem udaje. Myśle że wystarczająco przedstawiłem swój problem. Myśle (to są tylko przypuszczenia niedoświadczonego użytkownika windozy) ze problem tkwi pewnie w rejestrze albo gdzieś w jakichś pozostawionych po odinstalowaniu plikach - chyba raczej nie w kodekach. Możliwe że po odinstalowaniu został jakiś wpis który stważa jakis nieprawidłowe działanie ale nie wiem jaki - moze wy wiecie smile.gif uhh ale sie spisałem biggrin.gif
scanner
Miałem ten sam problem. I właśnie przez niego pozbyłem się SubEdita (którego używam tylko do fixacji napisów).
Jadę na zestawie takim jak opisałem powyżej i nic mi się już nie wiesza, filmy otwiera zawsze i szybko. A kombinowąłem tak samo jak Ty.
reViVer
Widzę, że to jakaś zorganizowana akcja.. 8)
Ale rozwiązanie jest jedno: FORMAT aaevil.gif
SonGoace
Format... hmmmmm, to dobre rozwiązanie biggrin.gif ale na razie szukam innego rozwiązania (jak pozyczycie mi windoze to zrobie formata biggrin.gif )
FiDO
Wywal WSZYSTKIE kodeki z systemu i zainstaluj od nowa najlepiej jakas minimalistyczna wersje, np. ffdshow.
s_w_ir
Ja gdy miałem problemy z filmami to:
:arrow: Usunąłem wszystkie codeki z setupami
:arrow: Del wszystkie foldery gdzie mogły zostać jakieś pliki od kodeków
:arrow: Odinstalowałem wszystkie playery(audio i video, mp3)
:arrow: I bawiłem się w rejestrze usuwając klucze związane z codekami
:arrow: A na koniec od nowa instalowałem!
Pomogło, ale nie wiem jak z tym będzie u Ciebie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.