Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MYSQL]deklarowanie długości (?) pól
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
KCG
Chciałem zapytać, bo nie jestem pewny. Jeśli deklarujemy pole, np. tinyint(1), to oznacza, że raczej liczba będzie jednocyfrowa? Raczej, bo jeśli wpiszemy dwucyfrową lub większą to nic się nie stanie? W końcu pole może przechowywać, w moim przypadku, 0-255 (unsigned).
I co jeśli w polu będą liczby raczej dwucyfrowe, ale może się zdarzyć, że w końcu granica 100 zostanie przekroczona: zadeklarować tinyint(2), czy tinyint(3)?

pzdr
Spawnm
tak trudno sprawdzić ?
z tego co pamiętam to ucina nadmiar... ale najlepiej sprawdź i nam powiedz smile.gif
peter13135
ja wiem tylko tyle że jak jest np varchar16 a w formularzu dam więcej niż 16, to i tak zapisze tylko pierwsze 16 znaków ;]

a jak to jest z int to sie chętnie dowiem
nospor
przy INTACH nawiasy sa potrzebne tylko dla ZEROFILL
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/numeric-types.html

jak nie uzywasz ZEROFILL to poprostu tych nawiasow z liczba nie podawaj i sie nimi nie przejmuj
KCG
Czyli nie ma to żadnego wpływu na zajmowane miejsce, szybkość itp.? Nawet jeśli będę przechowywał tylko 0 i 1, to nie ma znaczenia, czy napisze tinyint czy tinyint(1)?
nospor
bez znaczenia. tinyint zawsze zajmuje 1 bajt
KCG
Dzięki za odpowiedź winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.