Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][HTML][MYSQL]jak wrzucić radio i checkbox do bazy MySQL?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
martins
witam

zaczałem dopiero przygodę z PHP i już utknąłem na rejestracji. Dokładnie mam problem z polami typu checkbox, radio i select.

Po pierwsze nie mam pewności co do prawidłowości typu pola w MySQL:
radio: enum 'Pan','Pani' questionmark.gifquestionmark.gif
select: char (20) questionmark.gifquestionmark.gif
checkbox: int (1) questionmark.gifquestionmark.gif

Po drugie nie potrafię wrzucić tego do bazy. Pola typu "text" wchodzą bez problemu dla INSERT, SELECT, UPDATE ale radio, select, checkbox wielkie NIC.

Mam coś takiego w czystym HTML. Trzeba dodac coś w PHP by poszło do strony przetwarzającej (przetwarzanie.php) i wysyłającej do bazy questionmark.gif

<input type="checkbox" name="warunki" value="" />akceptuję warunki

<input type="radio" name="płeć" value="pan" />pan
<input type="radio" name="płeć" value="pani" />pani

<select name="miasto">
<option value="" selected="selected" >prosze o wybranie miasta</option>
<option value="WAR" >Warszawa</option>
<option value="GDY" >Gdynia</option>
</select>

Bardzo bym prosił o wskazówki.

Pozdrawiam
MS
snake781
Cytat(martins @ 4.04.2009, 13:38:30 ) *
Po pierwsze nie mam pewności co do prawidłowości typu pola w MySQL:
radio: enum 'Pan','Pani' questionmark.gif questionmark.gif
select: char (20) questionmark.gif questionmark.gif
checkbox: int (1) questionmark.gif questionmark.gif

Pola typu radio - robię sobie jako boolean albo integer, zależy jak mi pasuje.

Pole typu checkbox można rozwiązać na różne sposoby. Ja stosuję dwa. Jeśli jest to
chceckbox w postaci "Tak zgadzam się na oskubanie do czysta" to może być boolean.
Ale jeśli pytanie jest klasy: Jakie masz w domu zwierzątka:
a. pieski
b. kotki
c. króliczki

To robię słownik dla takiego pytania (w osobnej tabeli, na przykład zwierzatka z polami: zwirzatko_id, nazwa). I w tablicy odpowiedzi trzymam sobie wylacznie numery (zwierzatko_id) zwierzatek posiadanych przez delikwenta. A ... i nie trzymam odpowiedzi na jedno pytanie w postaci jednego rekordu w tablicy, lecz dla każdego zwierzątka ładuje:

wyniki_id (klucz główny tablicy z odpowiedziami)
pytanie_id,
typ_pytania,
checkbox_id (=zwierzatko_id w przypadku pytań o zwierzątka)

To mi daje możliwość robienia prostych analiz wyników. Tych pól w wynikach zresztą mam oczywiście więcej, jakiś identyfikator odpowiadającego, timestamp jakiś zwykle.

Podobnie z selectami. Dla każdego selecta mam słownik. Zresztą to daje możliwość ładnego wykorzystania tego słownika do generowania i obsługi selecta w formularzu (ustawianie odpowiednio selected przy przeładowaniu formularza) No i w tablicy odpowiedzi również trzymam wyłącznie id wybranej odpowiedzi.

Cytat(martins @ 4.04.2009, 13:38:30 ) *
Po drugie nie potrafię wrzucić tego do bazy. Pola typu "text" wchodzą bez problemu dla INSERT, SELECT, UPDATE ale radio, select, checkbox wielkie NIC.

Niemal nie opisałeś tego drugiego problemu. Nigdy nie ma tak, że "NIC" smile.gif Jakiś błąd się pojawia? Pokaż dokładnie selecta co to niby "NIC" nie robi. Bo tak, to bez szklanej kuli ani rusz.

Pozdrawiam,
Nela
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.