Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Wszystko] Początek od 0
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
banite
Witam, na początku chciałbym zaznaczyć że potrzebuję rzetelnej pomocy!
Do tego, nie jestem dzieckiem które nagle rzuca się z motyką na słońce i chce się nauczyć w tydzień webmasteringu, proszę o nie lekceważenie mojego problemu.
Otóż, zamierzam za kilka miesięcy rozpocząć prace nad dużym serwisem, z racji tego że jestem zaawansowanym grafikiem komputerowym [szczególny nacisk na animację i retusz] pozostaje mi tylko zgłębić umiejętność tworzenia stron zawierających[przepraszam ale nie znam nazewnictwa naukowego dlatego użyje prostych słów]:
1. Rejestrację/Logowanie
2. Filmy .flv [chodzi o umieszczenie własnego filmu który będzie na ftp/ czyt. nie chcę filmów z youtube.com]
3. Po najechaniu myszką na dane "hiperłącze" pojawia się na dole kilka nowych "hiperłączy" [np. Home > News History Blablabla]
4. Automatyczne pobieranie informacji z bazy danych [data/godzina, wiek użytkowników]
5. Zarządzanie stroną [wprowadzanie nowego tekstu] w środowisku przeglądarki [będąc w połączeniu ze stroną ofc]
6. Minimum zabezpieczeń [słyszałem że wiele stron wyglądających bardzo profesjonalnie są narażone na atak pseudohakieruf]
Zauważyłem że [m.in. tutaj] rejestracje są podobne/identyczne [mniemam że są gotowe arkusze]. Czy samodzielne zrobienie rejestracji [buttony, oskryptowanie itd] jest wybitnie trudne/czasochłonne?

Teraz pojawia się właściwe pytanie:
Jak nauczyć się tworzenia takiej strony [manuale poradniki bądź dobre książki]? Linki i tytuły mile widziane.
Czy taka strona będzie wymagała użycia wszystkiego? [wiem że php, xhtml, css to podstawa w takiej stronce ale czy cos jeszcze?]
Wyposażyłem się już w pajączka pro 5 jednak po stworzeniu banalnej strony [indexu] w htmlu próbowałem umieścić prosty skrypt php na stronie. Niestety nie widziałem żadnych efektów. Umieściłem taki skrypt z wyznacznikami <? i do tego pomiędzy <p> [w htmlu].
WIEM ŻE NAUKA ZAJMIE MI DUŻO CZASU! Jeżeli chodzi o WWW jestem totalnym 0, jak dotąd nic nie rozumiem z tymi zależnościami między php a htmlem do tego ten css. Proszę o pomoc.
TomASS
Cytat
Jeżeli chodzi o WWW jestem totalnym 0

Ale czytać umiesz....

pierwszy post na tym forum - kursy dla początkujących
Leopard
Cytat(banite @ 4.04.2009, 21:09:57 ) *
Jak nauczyć się tworzenia takiej strony [manuale poradniki bądź dobre książki]?

Korzystając z linku, który podał TomASS i google przerób sobie najpierw html/xhtml i css, zaprojektuj jakieś layouty i przerabiaj je na strony (z projektem problemu nie będzie skoro jesteś "zaawansowanym grafikiem" yahoo.gif ) jak będziesz miał to obcykane to zabierz się za prawdziwą zabawę czyli naukę php. Moim zdaniem lepiej ściągnąć sobie e-booka zamiast korzystać z kursów, "PHP5, Apache i MySQL. Od podstaw." na moje oko jest niezła, są przykłady i ćwiczenia nic tylko korzystać.
banite
według mnie te kursy nie odpowiadają na moje elementarne pytania.
Ale jeżeli już tak stawiacie sprawę to:
- czy tworząc stronę w pajączku w html moge wstawić bezpośrednio skrypt czy jakoś się je przypisuje?
koreja
Stronę rób w czym chcesz, nawet w notatniku. Podstaw takich jak wklejanie skryptów powinieneś się nauczyć w pierwszej kolejności.
banite
Wiem że to głupie pytanie ale czym jest właściwie css? Domyślam się że jest to forma jakby html ale można ingerować w przypadku css w formie manualnej a nie textowej [prawdopodobnie się myle bo to głupie biggrin.gif]. Czym jest CSS? Gdzie go się tworzy? Specjalny program? Czy moge linijki css wsadzać do htmla?

edit: Rady takie jak "wklejania naucz się w pierwszej kolejności" są bardzo niedojrzałe według mnie. Napisałem posta po to by dowiedzieć się jak to się robi a nie po to żeby przejść w większy stan uświadomienia że tego nie wiem.

Proszę o podanie linku bądź jakiejś dobrej wieczornej lektury o xhtml biggrin.gif
/wdzięczny
potreb
Też używam w pracy pajączka 5, ale pajączkiem możesz się pochwalić swoim kolegom, którzy z tworzeniem www, mają tyle wspólnego co wróżeniem.

Po pierwsze. Css możesz dołączyć do kodu html w sekcji head lub jako link do zewnętrznego pliku. Jeżeli używasz ff, wchodząc na mniej zaawansowane strony naciśnij ctrl+u i zobaczysz źródło. Ucz sie od innych. Naucz się html i css, masz mnóstwo kursów w sieci. Nie jesteśmy od dawania lekcji nauki bo to już podstawy podstaw podstaw. Jak chcesz zapisz się na kurs, taki wprowadzający.

Naucz się podstaw html.
http://www.kurshtml.boo.pl/

Masz tam w menu html > html dla zielonych.

Zanim się nauczysz myślę, że już wyjdzie html 5 winksmiley.jpg

Pozdro, życzę sukcesów
Pride
CSS? Może tak obrazowo. biggrin.gif Pomyśl sobie, że HTML to taki robol na budowie, a CSS to inżynier mówiący mu co ma robić, gdzie coś postawić, na jaki kolor pomalować.

Swoją drogą mówisz, ze nie jesteś dzieckiem, a nie chce ci się wpisać w google CSS? sad.gif
banite
Ku wyjaśnieniu.
Swojego czasu [jakieś 7 lat temu] robiłem strony w FrontPage 2000 w HTML oczywiście. Pracowało się tam właśnie w środowisku manualnego budowania strony [ppm > dodaj obraz > zrób hiperłącze > źródło > koniec.] Czy na tym polega CSS?
GDZIE MOGE ZBUDOWAĆ ARKUSZ ZEWNĘTRZNY CSS? W jakim programie? W pajączku istnieje jedynie opcja dodania owego arkusza [gotowego rzecz jasna].
Przeczytałem wszystkie poradniki/tutoriala HTML. Nic nowego nie wniosły do mojej wiedzy, ponieważ z tego co widzę w htmlu [ściągnąłem kilka gotowych szablonów profesjonalnych stron i było tam zaledwie kilka linijek htmla].
/wdzięczny
megawebmaster
Cytat
- czy tworząc stronę w pajączku w html moge wstawić bezpośrednio skrypt czy jakoś się je przypisuje?

Tak, możesz wstawić od razu w pliku skrypt. Tylko musi mieć plik rozszerzenie .php, a skrypt znajdować się pomiędzy znacznikami <?php SKRYPT ?>.
pejott
Hmm, a ja na Twoim miejscu podjąłbym współpracę z kimś, kto ma juz odpowiednie umiejętności.
Bo zanim dojdziesz do poziomu, który pozwoli Ci napisać to co sobie wymyśliłeś, minie trochę czasu.
To znaczy, napiszesz pewnie za dwa miesiące, ale coś co i tak pójdzie do kosza.
I tak będziesz to pisać parę razy, aż wreszcie zdasz sobie sprawe, że lepiej być dobrym w jednej rzeczy, niż we wszystkim.
Nie mówie, że nie można być dobrym developerem i designerem, jeśli się uczysz jednocześnie, nie ma sprawy.

Pozdrawiam.
Crozin
http://kurs.browsehappy.pl/ - i bierz się za czytanie. O ile pamiętam już w pierwszym rozdziale poznasz podstawowe pojęcia i zagadnienia, unikniesz zadawania bardzo głupich (z naszego punktu widzenia) pytań.
Zamiast marnować nasz, a przede wszystkim Twój własny, przeczytaj to co zostało napisane.

Cytat
Otóż, zamierzam za kilka miesięcy rozpocząć prace nad dużym serwisem
Podpowiem Ci, że w ciągu kilku miesięcy najprawdopodobniej nie poznasz technolgii umożliwiających zrobienie czegoś takiego. W doadtku mówisz, że zajmujesz się grafiką co będzie najprawdopodobniej dużym utrudnieniem w naucę takich rzeczy.

PS. Pomiędzy "zrobić", a zrobić jest spora różnica.

EDIT: @pejott mnie wyprzedził winksmiley.jpg
banite
Współpraca z osobą która "zna się na rzeczy" nie wchodzi w grę.
Czas naprawdę nie gra roli, dla mnie nawet może to być 20 lat, traktuje to jako nowe doświadczenie, swojego rodzaju podklasę mojego fachu [większość moich zleceń właśnie dotyczy grafiki dla stron internetowych].
Czy mógłby mi ktoś odpowiedzieć rzeczowej odpowiedzi na pytanie: Najlepszy/profesjonalny program do CSS to?

Crozin, podałeś mi fantastyczną stronę, dzięki.
TomASS
Np.
free CSS toolbox
banite
Lakoniczna odpowiedź.
I o to chodzi! biggrin.gif
Dzięki. Temat do zamknięcia!
InosU31
no ja bym na Twoim miejscu kupil jakis multimedialny kurs na allegro;-) sam kupilem sobie i nie zaluje:-) wszysko Ci lektor pobjasnia i robisz z nim;-) Mowie tu o kursie php;-) Zreszta do html'a tez cos by sie znalazlo ale w sumie html jest latwiejszy;-) w miare jak zaczniesz poznawac jakis jezyk programowania to bardziej bedzie cie to przybizac do rozumienia czego potrzebujesz do napisania swojego serwisu no i duzo tez daje czytanie takiego forum;-)

pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.