Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][JavaScript]Wywołanie funkcji np. google z innej strony
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
hop
Witam
Chciałbym wiedzieć czy jest możliwe coś następującego: Chcę napisać stronę na której jest funkcja która np. ze strony google wywołuje funkcję autocomplete czy coś takiego następująco: funkcja z mojej strony podaje jakiś wyraz i wywołuję funkcję ze strony google która podaje wyniki tzn. np. moja strona podaje opel,wywołuje google które podaje:
opel kadet 100 wyników
opel astra 200 wyników
opel vectra 1000 wyników
chodzi o statystykę
wyniki dla opel są następnie przechowywane w bazie danych.Tzn moja funkcja coś wysyła,ze strony google odzew tj. normalnie tylko że ma to wywoływać funkcja z mojej strony nie ja osobiście pisząc coś w okienku wyszukiwarki.Czy jest to możliwe a jeśli tak to czy jest trudne.Z góry dzięki za wszelkie sugestie.
zegarek84
jest możliwe w php i nie jest trudne - odwołujesz się do google ładując źródło do zmiennej i przeszukujesz kod pod kontem pożądanych danych po czym zwracasz te dane - wszystko robisz w pętli i w ten sposób możesz odpytać o pozostałe wyniki... - przy czym wyniki wyszukiwania mogą się różnić w zależności czy będziesz szukał na google.com czy google.pl i jaki lang będziesz miał ustawiony...
hop
Aha dzięki.Napisałeś że można załadować źródło do zmiennej tzn co cały kod strony startowej google można przypisać jednej zmiennej w PHP i już? A jak to wyglądałoby przykładowo w kodzie jeśli to nie jest zbyt długie i dla Ciebie kłopotliwe. Jak mogłoby wyglądać przeszukiwanie.Sorki że tak drąże ale jestem na razie zielony w PHP.Czy to jest napisane w jakiś książkach? Pozdr

Muszę chyba napisać jakąś funkcję przeszukującą kod strony.Ale wczytać kod strony do jednej zmiennej czy to jest możliwe ?

Mam jeszcze pytanie odnośnie odwoływania się do google.Tzn jak mam to zrobić podać w skrypcie na mojej stronie polecenie "google" z jakimś parametrem ?
zegarek84
np. za pomoca funkcji file_get_contents(), curl'a i innych - z kolei ze źródła za pomoca wyrażeń regularnych lub DOM HTML

przykłady nie z google coprawda:
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=112266&hl=
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=113535&st=0
hop
To jeszcze ja.Chyba nie do końca mnie zrozumiałeś.Mi chodziło o coś takiego:

Na stronie głównej google (www.google.pl) znajduje się pewna funkcja która po wpisaniu pewnego słowa stara się odgadnąć o jakie hasło chodzi np. OPEL

wyskakują różne podpowiedzi .Nie wciskając przycisk szukaj.

Chodzi mi o coś takiego:funkcja z mojej strony wywołuje tą funkcję na stronie google (głownej) i pobiera wyniki. Nie wyniki wyszukiwania bo do tego trzeba by uruchomić polecenie Szukaj.Tylko i wyłącznie chodzi o te sugestie jakie wyskakują podczas wpisywania na stronie głównej.Pozdr.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.