Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][CSS] Błąd w walidatorze związany z formularzem
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Zwariowany
  1. <div class="oneline">
  2.  
  3.  
  4. <?php echo '<form action="addcomment.php?id='.$id.'" method="post">'; ?>
  5.  
  6. <textarea name="komentarz" cols="0" rows="0" style="width: 475px; height: 45px;"></textarea>
  7. </div>
  8. <div class="oneline">
  9. <div style="float: left;">Podpis:<input type="text" name="podpis" style="width: 150px; margin-left: 10px;" /></div>
  10. <button type="submit" style="float: right;">Dodaj komentarz</button></form>
  11.  
  12. </div>

Oto fragment mojej strony, bez którego nie wyświetla strona rzadnych błedów, a jak go wrzuce to wyświetla i to 4
typ strony:

1. <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">
  2. <html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml">

walidator wyświetla nastepujące błedy:

end tag for "form" omitted, but OMITTAG NO was specified

end tag for element "form" which is not open

start tag was here 
><form action="addcomment.php?id=83" method="post">

i jeszcze inne 2 ale to już związane z tymi, tyle już probówałem rowiązać swój problem ale rzadną metodą mi się nie udawało. Czy ktoś ma możę jakiś pomysł?

Pozdrawiam

błędu szukałem wszędzie, lecz nigdzie go nie znalazłem ;/
Tajgeer
Daj cały formularz w echo, a nie tylko tag rozpoczynający winksmiley.jpg
Zwariowany
  1. <?php
  2. echo '<div class="oneline">';
  3.  
  4.  
  5. echo '<form action="addcomment.php?id='.$id.'" method="post">';
  6.  
  7. echo '<textarea name="komentarz" cols="0" rows="0" style="width: 475px; height: 45px;"></textarea>';
  8. echo '</div>';
  9. echo '<div class="oneline">';
  10. echo '<div style="float: left;">Podpis:<input type="text" name="podpis" style="width: 150px; margin-left: 10px;" /></div>';
  11. echo '<button type="submit" style="float: right;">Dodaj komentarz</button></form>';
  12.  
  13. echo '<script src="sblam.js.php" type="text/javascript"></script>';
  14.  
  15.  
  16. echo '</div>';
  17. ?>

Kompletnie nic to nie dało ...
piotrooo89
zmień sobie Transitional na Strict.
Zwariowany
no bardzo mądre posunięcie, tylko że jak zmienie to to może i formularz będzie działał ale cała strona pierdzielnie pozostałe elementy, w związku z tym wolę szukać rozwiązania dla tego problemu w tym kodowaniu
Merko
Dodaj do 

Kod
<form action="addcomment.php?id='.$id.'" method="post">

jakieś name
Zwariowany
to nic również nie dało

nawet nie zmenił się jeden bład, a ja na dal nie wiem co jest przyczną ;/
Merko
Poczytaj troche o XHTML bo mi się nie chce 
Lion_87
Najlepiej to spróbuj zmienić początek i konieć FORM. DAJ PRZED I PO DIVach

1. <?php
  2.  
  3. echo '<form action="addcomment.php?id='.$id.'" method="post">';// <-- TU PRZED DIVEM
  4. echo '<div class="oneline">';
  5.  
  6. echo '<textarea name="komentarz" cols="0" rows="0" style="width: 475px; height: 45px;"></textarea>';
  7. echo '</div>';
  8. echo '<div class="oneline">';
  9. echo '<div style="float: left;">Podpis:<input type="text" name="podpis" style="width: 150px; margin-left: 10px;" /></div>';
  10. echo '<button type="submit" style="float: right;">Dodaj komentarz</button>';
  11.  
  12. echo '<script src="sblam.js.php" type="text/javascript"></script>';
  13.  
  14.  
  15. echo '</div>';
  16.  
  17. echo '</form>'; // <-- TU PO DIV
  18.  
  19. ?>
Lonas
A czym to walidujesz ? jak firebugiem to tam masz opcje fix - zobaczysz co Ci w kodzie zmieni
Zwariowany
zadziałała rada z wywaleniem tego poza divy, tzn znaczników form 

Pozdrawiam i dziękuje, a koledze poprzednikowi dziękuje bo dowiedziałem się o tym że można dać żęby fiksowało, a ja kontrolowałem to póki co tylko na stronach w3
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.