Witam. Tworze grę internetową i bardzo potrzebny do jej działania jest mi właśnie AJAX. Mam coś w stylu relacji live tylko z tym wyjątkiem, że to dzieje się losowo i według parametrów napisanych w PHP. Aby ożywić grę postanowiłem dodać wyżej wymienionego AJAXA. Myślałem, że samo odświerzanie wystarczy ale jednak to nie spełnia moich oczekiwań.

Teraz mam oto taki kod:
Kod
$(document).ready(function(){
window.setInterval(function(){
          $("#stat").load("plik_ze_statystykami.php");

},1000);

});

No ale...

Cały wygląd gry jest w formie tabelki.
Kod
+-----+----------------------------+---------+----------+---------+
|oo1oo|oo2ooooooooooooooooooooo|oo3oooooo|oo4oooooo|oo5ooooo|
+-----+----------------------------+---------+----------+---------+

Teraz małe wyjaśnienie:
1: L.p.
2: Nazwa kierowcy - niby wartość nie zmienna, ale po najechaniu wyświetla się dymek z różnymi statystykami. Po automatycznym odświeżaniu dymek znika, przez co nie da się czytać.
3: Okrążeń do końca - tutaj chciałbym aby po zmianie w bazie okrążenia o numerku np. 14, automatycznie zmienił się na 13.
4: Tutaj muszę zastosować odświeżanie czasu w mili sekundach.
5: Tutaj ma być procent wykonanego okrążenia, procenty powinny rosnąć, najlepiej użyć odświeżanie (to co jest wyżej), ale ono includuje plik, a ja chciałbym aby wczytywało diva który znajduje się w tym samym pliku. (po prostu wczytuje diva id wkleja go w innym miejscu).

I teraz najważniejsze. Tych lp jest ok 200, a więc przy wyprzedzaniu się (bo to gra rajdowa jest) chciałbym aby się zmieniały te numery w tabelce, ale tak że skrypt odświeża stronę ale zmiany zachodzą dopiero po zauważeniu, że coś się stało (rekord w bazie danych się zmienił).

Skrypt obszerny ale proszę o pomoc, myślę, że w miarę jasno wszystko napisałem. Z góry dziękuję za odpowiedzi.