Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]programowanie obiektowe w php5
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
bartolomeo
Witam wszystkich użytkowników winksmiley.jpg

Programuje już jakiś czas w php (strukturalnie) i chciałbym nauczyć się programować obiektowo. Poszukałem w google, znalazłem jakieś 'niby' kursy, gdzie pobieżnie dowiedziałem się czym jest klasa, metoda, obiekt itp.
Chciałbym napisać jakiś prosty system CMS, gdzie mogę się zalogować jako administrator, od czasu do czasu dodawać aktualności na stronie. Teraz pytanie, od czego zacząć? Kupić jakąś książke, czy może jest szansa, zeby było w necie coś co pomoże zrozumieć programowanie obiektowe? Ewentualnie proszę o linki. Czy tytuły godnych zakupu książek.

Pozdrawiam,
Bartek winksmiley.jpg
kartun11
Aby zrozumieć ideę programowania obiektowego nie musi to być koniecznie opisane na przykładzie PHP.
Warto zajrzeć do podręcznika na stronie php.net, ale to chyba oczywiste.

Książka przydała by się raczej do jakiegoś kursu praktycznego, bo moim zdaniem oficjalny podręcznik php opisuje klasy i obiekty dość dobrze. Może mam takie wrażenie tylko dlatego, że znam to zagadnienie z C.
kantek
Książki to podstawa warto mieć przynajmniej jedną dobrą pozycję pod ręką.
Kupować nie musisz:
1) poszukaj pdf na necie tego trochę jest
2) odwiedź bibliotekę (jakież było moje zdziwienie gdy w mojej bibliotece znalazłem książki z 2006-2008 roku o php, mysql czy ajaxie)

Zapewne wiele osób napisze żebyś użył google smile.gif bo na necie trochę kursów też jest ale z książki zawsze lepiej.

Polecić mogę:
PHP Programowanie obiektowe, Peter Lavin - w prosty sposób ale bardzo rzetelnie wytłumaczony oop
PHP5 i MySQL Biblia - skorowidz fajna rzecz smile.gif

Jeżeli chodzi o wydawnictwo związane z PHP potęgą tu jest wydawnictwo ...
Na stronie ... możesz sprawdzić jakie spisy treści mają książki i przykładowe rozdziały.
edytowałem bo to była reklama - niezgodna z regulaminem smile.gif na pewno znajdziesz na necie smile.gif

Co do zakupu polecam odwiedzić antykwariaty (to nie wstyd, a zaoszczędzić można zwłaszcza że książki drogie )

zobacz wątektutaj
Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.