Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][HTML][AJAX] problem z kodowaniem
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
shiba
Czesc, znow chciałem sie Was poradzic w pewnej kwestii, otoz przy wczytywaniu zawartosci pliku.php do strony glownej w formacie html pokazuje mi dziwne krzaczki, a dokładniej to pytajniki, w czym rzecz otoz za pomoca malego udogodnienia (link do "skryptu" z ktorego korzystam http://mintajax.pl/Przewodnik/Kontrolki/ a dokładnie przykład Akordeon) wyswietlam sobie zawartosc pliku.php na stronie index.html. Wszystko działa ładnie, pieknie tylko zamiast polskich znakow wywala mi jakies pytajniki. Kodowanie na stronie glownej ustawione na iso-8859-2, natomiast w pliku.php nie ustawiałem nic, czysty tekst. Probowałem zastosowac inna metode a mianowicie poprzez plik iso.php
  1. <?php
  2. function iso($text){
  3. $co = array ('±','¶','Ľ','ˇ','¦','¬','[',']','%22');
  4. $naco = array ('±','¶','Ą','·','¦','¬','<','>','"');
  5. $text=str_replace($co, $naco, $text);
  6. return $text;}
  7. ?>
zamienic te znaki stosuj±c w pliku html
  1. <?php
  2. include("_funkcje/iso.php"); print(iso("<div id=\"target1\" class=\"target1\"></div><div id=\"target2\" class=\"target2\"></div><div id=\"target3\" class=\"target3\"></div>"));
  3. ?>
no ale niestety dalej te chore pytajniki pokazuje ... braklo mi pomysłów ... mała podpowiedz?
piotrooo89
przekonwertuj plik.php np. Grzegrzółka na ISO to powinno załatwić sprawę.
shiba
no i zadziałało ... podziękował ;-)
To jest wersja lo-fi głównej zawarto¶ci. Aby zobaczyć pełn± wersję z większ± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.