Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Serializowanie listy (kolejności elementów)
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
MarcinTryka
Mam prosty przykład. Lista z możliwością sortowania.

1. <script type="text/javascript">
  2. $(function() {
  3. $("#sortable").sortable({
  4. update : function(element, ui) {
  5. alert($(this).sortable("serialize"));
  6. }}
  7. );
  8. $("#sortable").disableSelection();
  9. });
  10. </script>
  11. </head>
  12. <div class="demo">
  13.  
  14. <ul id="sortable">
  15. <li class="ui-state-default" id="l1"><span class="ui-icon ui-icon-arrowthick-2-n-s"></span>Item 1</li>
  16. <li class="ui-state-default" id="l2"><span class="ui-icon ui-icon-arrowthick-2-n-s"></span>Item 2</li>
  17. <li class="ui-state-default" id="l3"><span class="ui-icon ui-icon-arrowthick-2-n-s"></span>Item 3</li>
  18. <li class="ui-state-default" id="l4"><span class="ui-icon ui-icon-arrowthick-2-n-s"></span>Item 4</li>
  19. <li class="ui-state-default" id="l5"><span class="ui-icon ui-icon-arrowthick-2-n-s"></span>Item 5</li>
  20. <li class="ui-state-default" id="l6"><span class="ui-icon ui-icon-arrowthick-2-n-s"></span>Item 6</li>
  21. <li class="ui-state-default" id="l7"><span class="ui-icon ui-icon-arrowthick-2-n-s"></span>Item 7</li>
  22. </ul>

Od dłuższego czasu z tym walczę. Do przykładu dołączonego do jquery UI dodałem funkcje na zdarzeniu "update" robiącą tyle: alert($(this).sortable("serialize"));

Niestety wyświetla mi puste okienko sad.gif Firebug nie zgłasza żadnych błędów. A ja potrzebuję zserializowanej listy do ajaxa bez json sad.gif
erix
Kolega chyba nie przeczytał uważnie dokumentacji. tongue.gif
Cytat
If serialize returns an empty string, make sure the id attributes include an underscore. They must be in the form: "set_number" For example, a 3 element list with id attributes foo_1, foo_5, foo_2 will serialize to foo[]=1&foo[]=5&foo[]=2. You can use an underscore, equal sign or hyphen to separate the set and number. For example foo=1 or foo-1 or foo_1 all serialize to foo[]=1.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.