Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Czat Ajax Zasada Działania ?
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX > AJAX
frytek92
Witam

Niedawno zabrałem sie za nauke ajaxa niezle mi szlo aż do momentu kiedy stanełem nad pytaniem w jaki sposób napisać czat w ajaxie i tu moje pytanie czy jest mozliwe ze czaty w ajaxie działaja na zasadzie ze sa odswiezanie co jakis czas ale to przecierz sa zapytania do bazy danych czy nie da sie tego ominąc np dac takiego czegos ze jezeli ktos doda nowy post to czat sie automatycznie odswieza prosze o odpowiedz questionmark.gif?
phpion
Odświeżaj czat np. co 1 sekundę ale nie pobieraj za każdym razem danych z bazy tylko zastosuj jakiś prosty mechanizm cache. Ktoś pisze coś na czacie, następuje zapis do bazy danych oraz aktualizacja pliku cache. Przy kolejnych odświeżeniach pobierasz/includujesz dane z tego pliku.
Crozin
Aktualizacja co sekundę nie jest potrzebna, ale tak jak napisał phpion: nie pobieraj za każdym razem wszystkiego.
Zapewne skrypt (po stronie serwera) obsługuje sesje użytkowników - zapisuj tam czas ostatniego żądania. Teraz gdy odbierasz żądanie pobieraj tylko te wiadomości, które są młodsze niż [tu wartość z sesji].
Możesz też zapisać sobie (np jako nazwa pliku) czas dodania ostatniej wiadomości. Dzięki temu będziesz mógł łatwiej sprawdzić czy w ogóle są jakieś nowe wiadomości.
erix
Poszukaj Shoutbox by ~nospor.
frytek92
To Odpowiada Na Wszelkie Moje Pytania smile.gif Dziekuje Bardzo Wszystkim

Temat Uważam Za Zamknięty
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.