Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [jQuery] Problem z historią
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX > AJAX
Riggs
Witam,
Otóż użyłem skryptu jquery.history ze stronki http://www.mikage.to/jquery/jquery_history.html. Wszystko zrobiłem tak jak jest pokazane na tej stronce i pod Firefox i Operą działa to wyśmienicie. Problem pojawia się pod IE. Ale po kolei.
Najpierw zrobiłem przykład taki, że każdy link to osobny plik (tak jak jest na stronie). Wtedy w IE wszystko śmiga wyśmienicie. Ale takie rozwiązanie to raczej nie jest stosowane na stronkach i zazwyczaj pobiera się coś z bazy. I tu pojawił się problem.
Mam linki typu "strona.php?id=1" i zmienia się tylko id. Robię zamianę tego na hash (tak jak poprzednio), usuwam znak '?' bo on nie działa w tym pluginie zastępując go czymś innym. Nastepnie w funkcji pageload która odpowiada za przeładowane "odzyskuję" znak '?' i wykonuje zapytanie do serwera. Dotąd wszystko jest ok.
Problem zaczyna się w momencie klikniecia przycisku wstecz.
Załóżmy przypadek taki ze uzytkownik klika link "strona.php" z kolejnymi id w następującej kolejności: 1,2,3,4,5.
Jestesmy w stanie 5, klikamy wstecz i przechodzimy do stanu 4. To działa
Jestesmy w stanie 4, klikamy wstecz i... kłopoty. IE w magiczny sposób przechodzi do stanu 5, następnie 4 i dopiero 3 :\.
Podobnie dla każdego wcześniejszego stanu, tj. ze stanu 3 idzie do 4, wraca do 3 i dopiero do 2.
Przycisk FORWARD czasami jest aktywny ale nie wykonuje przeładowania.
Miał ktoś taki problem :?: Znacie jakieś rozwiązanie :?: (może być inny plugin ale z przykładem działania gdyż nie chcę przebudowywać struktury aplikacji na marne).
Będę wdzięczy za każdą pomoc, gdyż sprawa mnie nagli.
Pozdrawiam,
Riggs
erix
Nie miałem zwykle takich problemów z tą wtyczką...

Pokaż może lepiej kod, jak to u Ciebie wygląda.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.