Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]równoczesny dostep do pliku
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
statek
Jeśli mam stronę strona.com/index.php i jednocześnie 100 użytkowników chce ją odwiedzić. To co dzieje się z dostępem do pliku? Wydaje mi się, że plik może być w tym samym czasie otwarty i czytany tylko przez jedna osobę. Co wtedy się dzieje? Mógłby mi to ktoś wytłumaczyć, albo wskazać dobre źródło? Zgaduje, że dostęp jest jakoś kolejkowany, tak jak dostęp procesów do procesora, np: kto pierwszy ten lepszy:) Ale nie jestem pewien. A dwa jak mam bazę danych to ponoć pozwala ona na jednoczesne korzystanie ze swojej zawartości, jak?

Pozdrawiam.
redelek
Prosty przykład
Zrób plik exela i poproś by kilku użytkowników go otworzyło ( najlepiej w sieci ).
Efekt będzie taki , że pierwsza osoba będzie miała nad nim pełną władzę a reczta będzie mogła go tylko przeglądać.
W przypadku stron internetowych wszystkie pliki mogą być tylko czytane. Czytanie jest bez ograniczeń może i nawet 1000 osób to robić, pod WARUNKIEM, że twój serwer web nie ma ograniczeń w połączeniach przychodzących:).

Czytać zawsze można gorzej z zapisywaniem smile.gif, ale tu już bazy danych się kłaniają i nadal wszystko pięknie działa

Pozdrawiam
Redelek
statek
redelek dzięki za odpowiedź!
Ale mi chodzi o samo czytanie pliku. Czy da się jednocześnie czytać ten sam plik przez kilku userów? Bo mi się wydaję, że z tym przykładem pliku excela to jest tak: pierwszy użytkownik wczytał cały plik i ma do niego wszystkie prawa. Potem kolejni użytkownicy jeden po drugim wczytują plik. Ale jednocześnie wczytywać może tylko jeden użytkownik. Po wczytaniu przez nich wszystkich mogą już jednocześnie go oglądać. Czy tak jest? Czy jedyna różnica między bazą a plikiem jest taka, że jednocześnie wielu może modyfikować ten plik. Czy również taka, że wielu może go jednocześnie wczytywać? To jest bardzo ważne dla mnie, tak z poznawczego punktu widzenia:)

Pozdrawiam.

PS
Czy znasz funkcje pozwalającą odczytać tylko jedną linijkę z pliku, bez odczytywania innych linijek? Funkcja file() wczytuje wszystkie wiersze do tablicy, a ja bym chciał tylko kilka wybranych:)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.