po długim czasie nieobecności na tym forum wracam z kolejnym problemem, tym razem w języku FLASH.
Pisze stronę dla kolegi właśnie we Flashu z wykorzystaniem XML-a.
Opis co chcę uzyskać:
dwa pola tekstowe jedno tytuł a drugie to treść
na stronie są dwa guziki w movie-clip i każdy z nich jak najade kursorem na każdy z nich chcę by z pliku xml została wczytana odpowiednia grupa tekstów.
obecnie jest tak że działa lecz efekt jest taki, jak zjeżdżam kursorem z guzika tekst już zostaje w polach gdzie sie ma wyświetlać i najeżdżając na drugi guzik już nie zostaje wczytany tekst odpowiedni dla tego guzika.
poniżej umieszczę kod może coś tam mam nieprawidłowo lub czegoś nie mam
Skrypt umieszczony w pierwszej klatce na time-line
<?php function button (name, xmlo) { // funkcja najechania na button if (!_root.blokada) { // jesli myszka nie kliknela w przycisk if (_root[name].hitTest (_root._xmouse, _root._ymouse)) { // jesli przycisk dotyka kursora _root[name].gotoAndStop ("over"); _lumikaXML(xmlo); } else { // jesli przycisk nie dotyka kursora _root[name].gotoAndStop ("out"); } } } function mDown (name) { // funkcja wcisniecia przycisku if (_root[name].hitTest (_root._xmouse, _root._ymouse)) { // jesli przycisk dotyka kursora _root.blokada = true; // zablokuj funkcje 'button' _root[name].gotoAndStop ("hit"); // pokaz inny kolor przycisku } } function mUp (name) { // funkcja zwolnienia przycisku _root.blokada = false; // odblokuj przycisk by dzialala funkcja 'button' } function _lumikaXML(d){ var myXML = new XML(); myXML.ignoreWhite = true; myXML.onLoad = function(sucess){ if(sucess){ inBOXbody.text = this.firstChild.childNodes[d].childNodes[1].firstChild.nodeValue; inBOXtitle.text = this.firstChild.childNodes[d].childNodes[0].firstChild.nodeValue; } } myXML.load("scripts.xml"); } ?>
skrypt wywołujący w MC odpowiednie zdarzenie przypisany w danym MC
<?php onClipEvent (load) { this.stop (); // zatrzymaj przycisk this.txtBTN = "TEKST"; // tekst wyświetlany na przycisku _root.blokada = false; // oznacza ze myszka nie wcisnela przycisku } onClipEvent (enterFrame) { _root.button (_name,1); } onClipEvent (mouseDown) { _root.mDown (_name); } onClipEvent (mouseUp) { _root.mUp (_name); } ?>
Przepraszam że ten temat umieszczam w znacznikach php ale nie dostrzegam tu Flash oraz za umieszczenie tematu w dziale przedszkole ale też nie widziałem działu Flash
przykład umieściłem na serwerze http://lumika.neeke.cba.pl/
Proszę o pomoc bo stanąłem w martwym punkcie od 2 dni próbuję to zrobić szukałem na necie i też już zabrakło mi fraz i pomysłów jak to może być wyszukane.