Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: duzy portal społecznosciowy
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania > Systemy portalowe i CMS'y
patryk1007
witam
chciałbym założyć duży portal społecznościowy jaki cms polecacie? Portal możne być płatny
kipero
A co to ma być za portal społecznościowy? Jakieś ma mieć konkretne funkcje czy po prostu ma być? Podaj więcej szczegółów.
nexis
Cytat(patryk1007 @ 19.07.2009, 14:22:30 ) *
witam
chciałbym założyć duży portal społecznościowy jaki cms polecacie? Portal możne być płatny

Duże, a przede wszystkim popularne, portale społecznościowe bazują na autorskich rozwiązaniach.
rafalp
http://www.xoops.org/
kamilgeneral
Jedyne jakie znam to: Dolphin i PHPizabi. W Drupal'u też można zrobić za pomocą wtyczki Organic groups.
patryk1007
portal podobny do tego
k_@_m_i_l
Jeżeli to ma być duże,popularne z dużym ruchem to żaden gotowy CMS! Tylko i wyłącznie pisane od zera.Jeżeli chcesz żeby to działało sprawnie przy dużym ruchu,to tylko i wyłącznie pisać od zera.Wtedy masz całkowitą kontrole nad kodem i działaniem portalu i możesz go zaprojektować całkowicie pod dany portal.Najlepiej to oprzeć na jakimś frameworku,co przyśpieszy pisanie i zwiększy wydajność całego systemu.
drake88
Nie zrobisz dobrego portalu społecznościowego na CMS'ie. Najbardziej odpowiednim rozwiązaniem będzie coś autorskiego, więc jeśli znasz dobrze PHP & MYSQL oraz x(HTML) i CSS, to zabierz się sam do pisania tego portalu, a jeśli nie to masz dwa rozwiązania:
  • kupić sobie książki i kształcić się w tym kierunku, pisać portal na podstawie jakiejś książki
  • zrezygnować? więc lepszym rozwiązaniem będzie chyba w/w pomysł
Czadus
Witam. nie chcąc zakładać nowego tematu postanowiłem napisać tutaj. Mam do napisania dosyć spory portal, coś na zasadzie istniejącego elka.fm. Czy warto pisać całość od podstaw, czy może lepiej oprzeć się o gotowe rozwiązania. Z tym drugim niestety niewiele miałem styczności do tej pory. Jakieś rady, sugestie? Za wszystkie z góry dziękuje.
f1xer
elka.fm została oparta o joomle, więc jak widzisz wystarczy gotowe rozwiązanie do tego typu strony o podobnym ruchu.

edit:
w dodatku użyta joomla to 1.0.x więc używając najnowszej 1.5.14 zyskasz o wiele więcej niż w tej chwili oferuje wspomniana przez Ciebie strona.
Czadus
Ja wiem, że jest to oparte na Joomli, kwestia, że ja z niej nigdy nie korzystałem :] Nie wiem na ile szybko można się z nią zapoznać, i czy warto brnąć w gotowe systemy?
Riklaunim
Jak to ma być "duży portal społecznościowy", a nie gniot nastolatka za 15 PLN, to trochę będzie cię to kosztowało. Najlepsze rozwiązanie to zlecenie jakiejś dobrej firmie stworzenie gotowego portalu (server-side+frontend+np. hosting).

A jak chcesz sam w to brnąć to przemyśl elementy takie jak: winksmiley.jpg
Kod
    * API Metering
    * Backups & Snapshots
    * Counters
    *

Cloud/Cluster Management Tools
              o Instrumentation/Monitoring (Ganglia, Nagios)
              o Failover
              o Node addition/removal and hashing
              o Autoscaling for cloud resources

* CSRF/XSS Protection
    * Data Retention/Archival
    *

Deployment Tools
              o Multiple Devs, Staging, Prod
              o Data model upgrades
              o Rolling deployments
              o Multiple versions (selective beta)
              o Bucket Testing
              o Rollbacks
              o CDN Management

* Distributed File Storage
    * Distributed Log storage, analysis
    * Graphing
    * HTTP Caching
    * Input/Output Filtering
    * Memory Caching
    * Non-relational Key Stores
    * Rate Limiting
    * Relational Storage
    * Queues
    * Rate Limiting
    * Real-time messaging (XMPP)
    *

Search
              o Ranging
              o Geo

* Sharding
    *

Smart Caching
              o dirty-table management

- plus spora kasa na promocję
- plus spora kasa dla redaktorów, którzy będą zapewniać treść
Czadus
To ja mam szansę dostać zlecenie wykonania takiego projektu :] Ale dziękuję za szybkie odpowiedzi.
f1xer
Nie znasz joomli ? nie warto pewnie łatwiej Ci będzie napisać coś w czystym PHP niż zgłębić tajniki programowania komponentów/modułów/pluginów do joomla. Chyba że masz dużo wolnego czasu na naukę, ja lubię opierać swoje rozwiązania o joomle co prawda nie są to super duże portale społecznościowe bo to mijałoby się z celem. Ze średnich serwisów opartych o joomla mogę wymienić np. http://www.gazzetta.gr/ jak widać strona działa nawet dobrze.
Czadus
Ja bez problemu napisałbym coś własnego i działałoby to dobrze, jednego czego się obawiam, to zabezpieczeń, obawiam się sytuacji, w której coś przegapię, o czymś zapomnę, nie zauważę.
Riklaunim
Takich serwisów nie tworzy jedna osoba winksmiley.jpg Więc nie pisz że byś to "napisał".
Roenzo
Wordpress z wtyczką od serwisów społecznościowych + odpowiedni szablon

lub droższy wybryk
czyli zakupienie skryptu który ja kupiłem czyli Ablespace
[ lecz ostrzegam od zakupienia tego skryptu wykonałem prawie 300 poprawek ]

Mój portal bazuje na podrasowanym skryptem ablespace
dawstaw
Handshakes Professional.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.