patryk1007
19.07.2009, 13:22:30
witam
chciałbym założyć duży portal społecznościowy jaki cms polecacie? Portal możne być płatny
kipero
19.07.2009, 13:57:05
A co to ma być za portal społecznościowy? Jakieś ma mieć konkretne funkcje czy po prostu ma być? Podaj więcej szczegółów.
nexis
19.07.2009, 15:07:03
Cytat(patryk1007 @ 19.07.2009, 14:22:30 )

witam
chciałbym założyć duży portal społecznościowy jaki cms polecacie? Portal możne być płatny
Duże, a przede wszystkim popularne, portale społecznościowe bazują na autorskich rozwiązaniach.
rafalp
19.07.2009, 15:16:31
kamilgeneral
19.07.2009, 18:45:53
Jedyne jakie znam to: Dolphin i PHPizabi. W Drupal'u też można zrobić za pomocą wtyczki
Organic groups.
patryk1007
19.07.2009, 20:29:32
k_@_m_i_l
25.07.2009, 17:46:53
Jeżeli to ma być duże,popularne z dużym ruchem to żaden gotowy CMS! Tylko i wyłącznie pisane od zera.Jeżeli chcesz żeby to działało sprawnie przy dużym ruchu,to tylko i wyłącznie pisać od zera.Wtedy masz całkowitą kontrole nad kodem i działaniem portalu i możesz go zaprojektować całkowicie pod dany portal.Najlepiej to oprzeć na jakimś frameworku,co przyśpieszy pisanie i zwiększy wydajność całego systemu.
drake88
25.07.2009, 20:43:13
Nie zrobisz dobrego portalu społecznościowego na CMS'ie. Najbardziej odpowiednim rozwiązaniem będzie coś autorskiego, więc jeśli znasz dobrze PHP & MYSQL oraz x(HTML) i CSS, to zabierz się sam do pisania tego portalu, a jeśli nie to masz dwa rozwiązania:
- kupić sobie książki i kształcić się w tym kierunku, pisać portal na podstawie jakiejś książki
- zrezygnować? więc lepszym rozwiązaniem będzie chyba w/w pomysł
Czadus
22.09.2009, 12:44:53
Witam. nie chcąc zakładać nowego tematu postanowiłem napisać tutaj. Mam do napisania dosyć spory portal, coś na zasadzie istniejącego elka.fm. Czy warto pisać całość od podstaw, czy może lepiej oprzeć się o gotowe rozwiązania. Z tym drugim niestety niewiele miałem styczności do tej pory. Jakieś rady, sugestie? Za wszystkie z góry dziękuje.
f1xer
22.09.2009, 13:04:19
elka.fm została oparta o joomle, więc jak widzisz wystarczy gotowe rozwiązanie do tego typu strony o podobnym ruchu.
edit:
w dodatku użyta joomla to 1.0.x więc używając najnowszej 1.5.14 zyskasz o wiele więcej niż w tej chwili oferuje wspomniana przez Ciebie strona.
Czadus
22.09.2009, 14:01:18
Ja wiem, że jest to oparte na Joomli, kwestia, że ja z niej nigdy nie korzystałem :] Nie wiem na ile szybko można się z nią zapoznać, i czy warto brnąć w gotowe systemy?
Riklaunim
22.09.2009, 14:57:30
Jak to ma być "duży portal społecznościowy", a nie gniot nastolatka za 15 PLN, to trochę będzie cię to kosztowało. Najlepsze rozwiązanie to zlecenie jakiejś dobrej firmie stworzenie gotowego portalu (server-side+frontend+np. hosting).
A jak chcesz sam w to brnąć to przemyśl elementy takie jak:

Kod
* API Metering
* Backups & Snapshots
* Counters
*
Cloud/Cluster Management Tools
o Instrumentation/Monitoring (Ganglia, Nagios)
o Failover
o Node addition/removal and hashing
o Autoscaling for cloud resources
* CSRF/XSS Protection
* Data Retention/Archival
*
Deployment Tools
o Multiple Devs, Staging, Prod
o Data model upgrades
o Rolling deployments
o Multiple versions (selective beta)
o Bucket Testing
o Rollbacks
o CDN Management
* Distributed File Storage
* Distributed Log storage, analysis
* Graphing
* HTTP Caching
* Input/Output Filtering
* Memory Caching
* Non-relational Key Stores
* Rate Limiting
* Relational Storage
* Queues
* Rate Limiting
* Real-time messaging (XMPP)
*
Search
o Ranging
o Geo
* Sharding
*
Smart Caching
o dirty-table management
- plus spora kasa na promocję
- plus spora kasa dla redaktorów, którzy będą zapewniać treść
Czadus
22.09.2009, 15:16:03
To ja mam szansę dostać zlecenie wykonania takiego projektu :] Ale dziękuję za szybkie odpowiedzi.
f1xer
22.09.2009, 15:55:03
Nie znasz joomli ? nie warto pewnie łatwiej Ci będzie napisać coś w czystym PHP niż zgłębić tajniki programowania komponentów/modułów/pluginów do joomla. Chyba że masz dużo wolnego czasu na naukę, ja lubię opierać swoje rozwiązania o joomle co prawda nie są to super duże portale społecznościowe bo to mijałoby się z celem. Ze średnich serwisów opartych o joomla mogę wymienić np.
http://www.gazzetta.gr/ jak widać strona działa nawet dobrze.
Czadus
22.09.2009, 16:19:10
Ja bez problemu napisałbym coś własnego i działałoby to dobrze, jednego czego się obawiam, to zabezpieczeń, obawiam się sytuacji, w której coś przegapię, o czymś zapomnę, nie zauważę.
Riklaunim
22.09.2009, 19:18:10
Takich serwisów nie tworzy jedna osoba

Więc nie pisz że byś to "napisał".
Roenzo
22.09.2009, 21:21:41
Wordpress z wtyczką od serwisów społecznościowych + odpowiedni szablon
lub droższy wybryk
czyli zakupienie skryptu który ja kupiłem czyli Ablespace
[ lecz ostrzegam od zakupienia tego skryptu wykonałem prawie 300 poprawek ]
Mój portal bazuje na podrasowanym skryptem ablespace
dawstaw
16.02.2010, 21:13:45
Handshakes Professional.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.