Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: wykorzystanie DOM dla przetwarzania XML
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX > XML
hostingekspert
Witam,

poszukuję jakiegoś dobrego artykułu na temat wykorzystania DOM dla przetwarzania XML. Znalazłem wiele interesujących artykułów na temat SimpleXML, jednak nie mogę znaleźć jakiegoś dobrze napisanego artykułu, który od podstaw ujawniłby mi tajniki DOM. Wszystko co czytałem wydaje mi się zbyt szybko "przelecone". Za odpowiedni adres na przykład do czyjegoś tematu na ten temat na blogu który Wam utkwił (być może Waszego tematu) będę bardzo wdzięczny
erix
Hmm, poszukaj sobie publikacji na temat samego XML, chociażby na w3schools, jest tego troszkę.

Sprawdź jeszcze na MDC.
hostingekspert
http://www.w3schools.com/dom/default.asp

to już wcześniej przejrzałem niestety jak dla mnie zbyt ciężkostrawne, jeśli już piszą na temat przetwarzania XML w PHP to przeważnie o SimpleXML a o DOM'ie kilka zdań, przeważnie o importowaniu SimpleXML do DOM i na odwrót. Interesuje mnie bogaty temat, omawiający najważniejsze z klas i metod DOM, m.in. DOM i namespace / przestrzenie nazw bo to co przejrzałem jest zbyt ciężkostrawne jak dla mnie.
erix
Poczytaj najpierw o samym XML, bo od tego trzeba zacząć, np. podstawowe pojęcia typu węzeł, rodzic, dziecko, atrybuty, przestrzeń nazw, to wszystko należy do tematyki XML, potem rusz wykorzystanie w SimpleXML, bo wówczas będziesz miał pojęcie co do czego.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.