Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wyłączenie wybranych klawiszy klawiatury
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
czarek1986
Witam. Moje pytanie brzmi prawie identycznie jak temat czyli czy da się wyłączyć lub zastąpić podstawowe funkcje wybranych klawiszy klawiatury za pomocą JavaScriptu?
skowron-line
google + keyCode + javascript i tam przeczytasz że każdy znak z klawiatury ma swój kod i na tej podstawie możesz zamieniać "znaczenie" klawiszy.
czarek1986
Nie napisałem, że mam już porobione funkcje pod odpowiednie klawisze. Problem tylko w tym że wykonują się one razem z podstawowymi funkcjami tych klawiszy, co bardzo utrudnia mi sprawę.

np. mam funkcje kopiowania tekstu z pola input do drugiego pola, ale jednoczesnie tryb pisania zmienia się na zastępowanie. 
erix
Cytat
Problem tylko w tym że wykonują się one razem z podstawowymi funkcjami tych klawiszy, co bardzo utrudnia mi sprawę.

To dobierz inne skróty. Niestety, ale taka bolesna prawda. Chciałbyś mi np. ALT+F4 zablokować?
czarek1986
Hmmm. Mogłbym też wykorzystać skróty klawiaturowe tak jak o tym wpomnialeś ale po przetestowaniu skrótów np. w operze okazuje się ze prawie wszystkie są wykorzystane.  Dlatego muszę koniecznie mieć możliwość wyłączenia pewnych funckji klawiszy. Czytałem gdzieś że ze względów bezpieczeństwa niektórych klawiszy nie da się wyłączyć np. Esc, ale to oznacza ze inne prawdopodobnie da się wyłączyć. Problem tylko w tym jak to zrobić. Jeśli ktoś wie to prosiłbym aby napisał jak to zrobić.
erix
Cytat
Czytałem gdzieś że ze względów bezpieczeństwa niektórych klawiszy nie da się wyłączyć np. Esc, ale to oznacza ze inne prawdopodobnie da się wyłączyć.

Sam sobie odpowiedziałeś - nie da się wyłączyć właśnie ze względów bezpieczeństwa.

Nie kombinuj, tylko się z tym pogódź. No chyba, że chcesz pisać Flashkę/aplet Java, to wtedy po aktywacji kontrolki możesz próbować nawet chwytać "trzech króli" (vel: CTRL+ALT+DEL), choć nie wiem, czy maszyna wirtualna tego nie zabrania. ;d
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.