Mam problem.
Mam dwa pliki php, jednen odpowiada za wyświetlanie danych pobranych z bazy, a drugi ma za zadanie zapisanie nowych danych do bazy.
Wytuacja wygląda tak jest jest jedno pole TEXTAREA i po nim 2 przyciski: wyślij i odśwież
Odśwież wywyołuje plik króty pobiera dane z bazy, a potem te dane są wyrzycane na stronę
Plik wyślij ma za zadanie zapisać dane z pola textarea do bazy i potem odpalić plik wyślij.
Wszystko ma działac oczywiście pod kontrolą AJAXu.
Oto funkcja która odświeża dane:
<?php <script type="text/javascript"> var ObiektXMLHttp = false; if (window.XMLHttpRequest) { ObiektXMLHttp = new XMLHttpRequest(); } else if (window.ActiveXObject) { ObiektXMLHttp = new ActiveXObject("Microsoft.XMLHTTP"); } function getData(zrodlo, cel) { if(ObiektXMLHttp) { var cel = document.getElementById(cel); ObiektXMLHttp.open("GET", zrodlo); ObiektXMLHttp.onreadystatechange = function() { if (ObiektXMLHttp.readyState != 4) { cel.innerHTML = "<b><font color=white>Ładowanie...</font></b>"; } if (ObiektXMLHttp.readyState == 4) { cel.innerHTML = ObiektXMLHttp.responseText; } } ObiektXMLHttp.send(null); } } </script> ?>
i to działa (przycisk odśwież wywołuj się tak:
<input type=button value=Odśwież class=shout_buton onclick = \"getData('shoutbox.php', 'div')\">
Problem tkwi z zapisaniem tych danych i wyświetleniem tego na stronie
Zrobiłem do tego funkcje:
<?php function sendData(wiadomosc,zrodlo,cel) { if(ObiektXMLHttp) { var cel = document.getElementById(cel); ObiektXMLHttp.open("POST",wiadomosc,true); ObiektXMLHttp.setRequestHeader("Content-type", "application/x-www-form-urlencoded"); ObiektXMLHttp.setRequestHeader("Content-length", wiadomosc.length); ObiektXMLHttp.setRequestHeader("Connection", "close"); ObiektXMLHttp.onreadystatechange = function() { if (ObiektXMLHttp.readyState != 4) { cel.innerHTML = "<b><font color=white>Zapisywanie wiadomości...</font></b>"; } if (ObiektXMLHttp.readyState == 4) { cel.innerHTML = ObiektXMLHttp.responseText; } } getData(zrodlo,cel); ObiektXMLHttp.send(wiadomosc); } } ?>
ale nie działa.
Dlaczego?
wywołuje ją tak:
<?php <input type="button" name=wyslij_ajax value="ajax" onclick="sendData('wiadomosc','shoutbox_ajax.php','div')" /> ?>
Z góry dziękuje za pomoc.