Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS][PHP] Problem z powielaniem tła.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
damian_m
Wiem, że problem dotyczy głównie styli, ale proszę nie usuwać od razu tematu bo jego rozwiązania upatruję w PHP. Strona, nad którą w tej chwili pracuję, ma rozciągać się w zależności od ilości tekstu w jednym z DIV'ów. Grafika, która pełni funkcję tła w tym DIV'ie ma wysokość 30 pikseli. Chcę, aby tło powielało się, w zależności od tekstu, co 30 pikseli, np gdy tekst ma wysokość 20 pikseli, to DIV ma mieć 30 pikseli, jeśli tekst ma 40, to DIV ma mieć 60 pikseli itd... Jeśli tło rozciąga się idealnie wraz z tekstem co szata graficzna mi się sypie ;/. Szukałem w googlach i nie znalazłem niczego konkretnego. Z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam.
kfc4
http://www.w3schools.com/CSS/pr_dim_min-height.asp . Jeżeli wiesz ile px zajmuje tekst to nie ma problemu.
andycole
a na moje oko do rozwiazania potrzebny bedzie raczej JS a nie PHP.

Pobierasz wysokosc diva i w zaleznosci od wartosci zwiekszasz ja do najblizszej wartosci podzielnej przez 30.

ale w praktyce Ci nie pomoge, bo na JS nie znam sie zbyt dobrze smile.gif
erix
Cytat
Wiem, że problem dotyczy głównie styli, ale proszę nie usuwać od razu tematu bo jego rozwiązania upatruję w PHP. Strona, nad którą w tej chwili pracuję, ma rozciągać się w zależności od ilości tekstu w jednym z DIV'ów. Grafika, która pełni funkcję tła w tym DIV'ie ma wysokość 30 pikseli. Chcę, aby tło powielało się, w zależności od tekstu, co 30 pikseli, np gdy tekst ma wysokość 20 pikseli, to DIV ma mieć 30 pikseli, jeśli tekst ma 40, to DIV ma mieć 60 pikseli itd

Tylko w JS, ale lepiej będzie, jeśli potniesz to jeszcze raz, gdyż uzależnianie wyglądu od JS jest bardzo złą praktyką.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.