Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Problem z sesja.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Vion
Mam skrypt który po zalogowaniu tworzy sesje, w której przechowywane są dane o nazwie zalogowanego użytkownika, jego haśle i id usera.
$_SESSION['user_logged']
$_SESSION['user_password']
$_SESSION['user_id']

Skrypt tworzenia sesji jest chyba poprawny bo po wypisaniu
  1. <?php
  2. print_r($_SESSION);
  3. ?>

otrzymuję taki wynik:
Array ( [user_logged] => Janek [user_password] => password [user_id] => 3 )

a gdy chcę wstawić takie wartości do bazy danych

1. <?php
  2. $wynik = "INSERT INTO engine_news (news_author_id, news_title, news_body, news_date_submitted)
  3. VALUES ('" . $_SESSIONS['user_id'] . "', '" . $_POST['news_title'] . "' , '" . $_POST['news_body'] . "', '" . date("Y-m-d H:i:s", time()) . "')";
  4. $result = mysql_query($wynik)
  5. or die("Niepoprawne zapyatnie: " . mysql_error());
  6. ?>

to wszystkie zostają wstawione oprócz $_SESSIONS['user_id'], tzn. wszędzie są wstawione wartości oprócz kolumny engine_author_id. Dlaczego tak się dzieję chociaż po wydrukowaniu print_r($_SESSION) pokazuje że ['user_id'] ma wartość.
kamillo121
A na tej stronie gdzie masz to zapytanie na samym początku dajesz session_start() ? to musi być już potem na każdej stronie smile.gif
zavada
  1. $wynik = "INSERT INTO engine_news (news_author_id, news_title, news_body, news_date_submitted)
  2. VALUES ('" . $_SESSIONS['user_id'] . "', '" . $_POST['news_title'] . "' , '" . $_POST['news_body'] . "', '" . date("Y-m-d H:i:s", time()) . "')";
  3. $result = mysql_query($wynik)
  4. or die("Niepoprawne zapyatnie: " . mysql_error());

VALUES ('" . $_SESSIONS['user_id'] . "', '" . $_POST['news_title'] . "' , '" . $_POST['news_body'] . "', '" . date("Y-m-d H:i:s", time()) . "')";

usuń S.
Vion
w pliku miałem $_SESSION tylko tutaj pojawiło się mi z 'S' na końcu.
problem rozwiązałem poprzez dodanie session_start() na początku skryptu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.