creative2440
2.09.2009, 19:23:02
Witam... Widziałem gdzieś taki poradnik jak zrobić CMS w internecie na forum... Nie pamiętam adresu i dlatego piszę o nim tutaj... Ten CMS ma wbudowany tylko newsy i panel administratora... Logować się można za pomocą tylko hasła...
Proszę o pomoc
creative2440
3.09.2009, 16:58:39
Chodzi mi mniej wiecej o takie coś...
Riklaunim
3.09.2009, 20:17:02
Zapoznaj się z frameworkami - do wyboru CakePHP, CodeIgniter, Kohana, Symfony. Za ich pomocą bez problemu stworzysz dowolną aplikacje typu CMS. Do tego szybko i profesjonalnie

A nie klepiąc kod od zera w przestarzały obecnie "sposób".
Takie coś do napisania w frameworku dowolnym jest zazwyczaj szybkie, choć trzeba znać jego metody. Jeśli je poznasz choć trochę, to stworzenie potrwa kilka razy szybciej niż w czystym PHP, gdyż mają one zazwyczaj biblioteki lub helpery do często używanych rozwiązań. Dzięki temu odpada Ci konieczność pisania od zera kodu. Problemem bywa konieczność dorzucenia frameworka na serwer, gdzie niekoniecznie może chodzić tak, jak na localhoście z racji innych ustawień zazwyczaj. To zaś co proponujesz to tylko wierzchołek strony administracyjnej i bardzo prosta wersja systemu newsów. By stworzyć coś poza: "wpisz news i zatwierdź to się wyświetli, ewentualnie można go edytować" trzeba już bardziej przemyśleć strukturę samej bazy i funkcjonalności. Musisz się zastanowić czy dasz użytkownikom możliwość komentowania i oceniania newsa. Jeśli tak to tylko zalogowanym czy gościom także. Bo jeśli gościom też to jak ich odróżnić od innych userów i czy konieczna będzie do wdrożenia captcha by jakoś bronić przed botami. Musisz po prostu spojrzeć na temat nie tylko od strony admina, bo to co udostępnisz użytkownikom odbije się także na funkcjonalnościach implementowanych w panelu admina. Być może będziesz musiał rozważyć jakim model moderowania danych. Dlatego zrobienie czegoś na hop-siup nie jest najlepszym pomysłem. Lepiej albo porządny skrypt sobie załatwić, albo mieć pod ręką dobrego programistę, niż potem psioczyć, że nic nie można zrobić sensownego. Tego typu skrypt panelu jaki dałeś jest niezwykle ubogi i raczej nadaje się na tymczasowy niż mający być na serwerze dłuższy czas.
creative2440
5.09.2009, 12:24:40