Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CMS], [PHP] Naprawa niedziałającego CMS-a
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania > Systemy portalowe i CMS'y
DGP
Dzialajacy acz z trudem CMS zaczal nagle wyrzucac blad 503 tak od strony www jak i panela administracyjnego. Firma wykonawcza z Warszawy wina obarcza providera (NR 1. na naszym rynku smile.gif) a ten z powrotem aplikacje. Kto jest winien i jak to sprawdzic?

Przegaldajac kod PHP strony widac np wiele niedorobek - bo czy pozostawione w liniach kodu informacje: TO DO: Do przemyslenia..., 90% kodu wylatuje, Tak musi dzialac bo dziala... nie swiadcza o braku profesjonalizmu...?

Dodac nalezy ze strona ma wlasny CMS, oparta jest na Front Controlerze i Smaty

Pomozcie znalezc wlasciwe rozwiazanie

Pozdrawiam

Daniel

mrok
to problem z hostingiem
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kod_odpowiedzi_HTTP

Cytat
pozostawione w liniach kodu informacje: TO DO: Do przemyslenia..., 90% kodu wylatuje, Tak musi dzialac bo dziala... nie swiadcza o braku profesjonalizmu..

samo zycie (aczkolwiek nie znoszę takich sytuacji) - pewnie wszystko miało być na wczoraj winksmiley.jpg
nospor
@mrok tylko ze serwer moze walic takim bledem bo aplikacja jest do 4 liter i generuje niesamowite obciązenie serwera.

@autor: bez kodów, bez sprawdzenie co ile sie wykonuje to ciezko cos powiedziec
mrok
@nospor

Cytat
@mrok tylko ze serwer moze walic takim bledem bo aplikacja jest do 4 liter i generuje niesamowite obciązenie serwera.

Zgadzam się, ale DGP napisał że wcześniej działało (acz z trudem) winksmiley.jpg Z drugiej strony jesli pod pojęciem
Cytat
providera (NR 1. na naszym rynku )
rozumiemy tę samą firmę to ona raczej blokuje konto i wysyłam interesującego maila do własciciela.
Dlatego wydaje mi się, że to wina serwera, no ale co można wywróżyć innego z tych wszystkich informacji??
DGP
dzieki. Rzeczone firmy to: www.pro-creation.pl i www.home.pl Serwis produkowany rok czasu.
thek
A ja bym raczej podejrzewał nieoptymalny kod. Jeśli provider jest, jak piszą, nr1 na rynku to zapewne się broni przez fatalnie napisanym kodem poprzez przydzielanie limitu zasobów. Strona ma kod w rozsypce i zanim się zdąży przetworzyć serwer ja killuje, by nie wpłynęła swoim kiepskim działaniem na serwisy innych użytkowników. Sam coś o tym wiem, bo gdy przyszedłem do firmy gdzie pracuję przez jakiś czas zastanawialiśmy się co jest grane, gdyż z rana zawsze sypało sie 503. Po uzyskaniu slow-logów od dostawcy zidentyfikowaliśmy winowajcę w postaci jakiegoś starego skryptu bannerów, który dosłownie zajeżdżał cały serwer. Tworzył o określonych godzinach masę tablic tymczasowych i rekordów do nich by się aktualizować. W efekcie baza szybko spuchła do ponad 1GB(!) i każdego ranka dochodziły kolejne rekordy. Serwer przez to był w zasadzie nie do odwiedzenia przez jakieś 15-20 minut a kolejne 10 dochodził do stanu normalnego. Jeśli już wcześniej chodził źle to znaczy tylko, że jeszcze bardziej ktoś w nim nagrzebał i bardziej spaprał to, co już działało źle. Zreszta z jednym z informatyków wszystkie ich serwisy teraz powoli przerabiamy, bo jeszcze pod php4 chodzą, a sam sposób pisania woła o to by serwisy dobić i przepisać od nowa winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.