greg369
16.09.2009, 09:57:50
Witam.
Mam do Was małe pytanie odnośnie JS/AJAX.
Czy sądzicie że w dzisiejszych czasach jest sens robienia wersji stron bez JS?
Kiedyś było standardem, że strona posiadała wersja dla JS i z wyłączonym.
Ale teraz wg mnie można przyjąć że każdy posiada silnik JS/AJAX w swojej przeglądarce.
Czy też uważacie że nie warto robić stron w wersji bez JS?
Pozdr.
erix
16.09.2009, 10:28:41
Cytat
Czy sądzicie że w dzisiejszych czasach jest sens robienia wersji stron bez JS?
Owszem.
Cytat
Ale teraz wg mnie można przyjąć że każdy posiada silnik JS/AJAX w swojej przeglądarce.
Nie można.
Cytat
Czy też uważacie że nie warto robić stron w wersji bez JS?
Trzeba robić BEZ JS, a dodatki JavaScriptowe wrzucać na zasadzie
progressive enhancement. Wejdę na Twoją stronę przez Operę Mini i co wtedy?
Kasyx
16.09.2009, 11:01:39
Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi.
Wiele zależy od typu serwisu, jaki chcesz zaoferować użytkownikowi. Jeśli jest to serwis informacyjny (np prezentujesz notowania giełdowe, czy coś w tym stylu) to musisz liczyć się z tym, że sporo użytkowników będzie korzystać z przeglądarek w swoich "komórkach". Wtedy jak najbardziej jest sens tworzyć dwie wersje, jak to pisał kolega powyżej.
Ale są też takie strony, które raczej przegląda się w bardziej 'tradycyjny' sposób. Choćby wszelkie gry rozgrywane właśnie przez przeglądarki. Tam, w moim skromnym mniemaniu wystarczy wzbogacona wersja z JS.
greg369
16.09.2009, 11:57:00
Zakładam, że serwis jest odwiedzany tylko przez komputery stacjonarne gdzie jedynym problemem jest mnogość przeglądarek.
Tak więc, można z góry odrzuć wszelkie smartfony, palmtopy czy inne opery mini.
Wg mnie wersja z JS będzie ok.
W wg Was?
bogdan89
16.09.2009, 12:04:25
i tak nie przesadzałbym z ilością JS-a.
Moim zdaniem JS powinien być jedynie dodatkiem i nie powinien przeszkadzać w przeglądaniu strony.
Oczywiście zależy od rodzaju strony, tak jak wspomniał wyżej ~Kasyx, ale nadal wychodzę z założenia, że jeśli coś można zrobić bez JS to JS jest zbędnym dodatkiem.
greg369
16.09.2009, 12:20:32
Cytat(bogdan89 @ 16.09.2009, 13:04:25 )

i tak nie przesadzałbym z ilością JS-a.
Moim zdaniem JS powinien być jedynie dodatkiem i nie powinien przeszkadzać w przeglądaniu strony.
Oczywiście zależy od rodzaju strony, tak jak wspomniał wyżej ~Kasyx, ale nadal wychodzę z założenia, że jeśli coś można zrobić bez JS to JS jest zbędnym dodatkiem.
A nie jest lepiej jesli coś sie da zrobić w JS to należy JS użyć?
Chodzi mi o odciążenie serwera i przeniesienie tyle ile się da na przeglądarkę.
erix
16.09.2009, 12:39:36
Cytat
Tak więc, można z góry odrzuć wszelkie smartfony, palmtopy czy inne opery mini.
Bluźnisz. Google też chcesz odrzucić?
Cytat
Np. co? Bez przesady - najpierw się optymalizuje kod po stronie serwera, dopiero potem poświęca w ogóle czas na takie pomysły. Zwróć też uwagę, że są osoby, które wyłączają JS dla konkretnych stron z różnych powodów - np. opóźnienie ładowania, nachalne reklamy, czy z innych powodów.
Cytat
A nie jest lepiej jesli coś sie da zrobić w JS to należy JS użyć?
A kto powiedział, że należy?
Można, a nie należy.
bogdan89
16.09.2009, 12:39:37
Cytat(greg369 @ 16.09.2009, 13:20:32 )

czyli na moc obliczeniową komputera użytkownika strony...
wiadomo, chodzi tu o znikome i niezauważalne procesy, ale jednak powinieneś wziąć to na swój serwer, któremu nic nie grozi, bo właśnie od tego w końcu jest, żeby te procesy obsługiwać.
nadal uważam, że wykorzystanie JS powinno skończyć się na dodatkach, bez których nadal da się poprawnie wyświetlać stronę na wszystkich przeglądarkach.
greg369
16.09.2009, 13:08:58
Cytat(bogdan89 @ 16.09.2009, 13:39:37 )

nadal uważam, że wykorzystanie JS powinno skończyć się na dodatkach, bez których nadal da się poprawnie wyświetlać stronę na wszystkich przeglądarkach.
nawet z użyciem JS powinno się poprawnie wyświetlać stronę na wszystkich przeglądarkach
tutaj kwestia JS nie ma wpływu na wyświetlanie.
bogdan89
16.09.2009, 13:16:12
Cytat
tutaj kwestia JS nie ma wpływu na wyświetlanie.
w takim przypadku (odpowiadam nawiązując do pytania w temacie) nie warto robić osobnych wersji strony bez JS i z JS.
ale możemy mieć na myśli zupełnie inne rzeczy
greg369
16.09.2009, 13:28:52
Racja, chyba sie mijamy.
Ja bardziej mysle o dzialaniu strony a nie o bajerach graficznych.
Czyli np.
- linki do podstron ladowanych ajaxowo a nie przeladowanie calej strony
- wyróżnienie aktualnego menu głównego zamiast generowanie na serwerze
, tego typu rzeczy.
bogdan89
16.09.2009, 13:31:25
Cytat
- linki do podstron ladowanych ajaxowo a nie przeladowanie calej strony
akurat ta pozycja sprawi, że Twoja strona może nie działać na dużej ilości urządzeń i przeglądarek z wyłączoną obsługą JS.
greg369
16.09.2009, 13:45:53
Cytat(bogdan89 @ 16.09.2009, 14:31:25 )

akurat ta pozycja sprawi, że Twoja strona może nie działać na dużej ilości urządzeń i przeglądarek z wyłączoną obsługą JS.
i to ile tego jest sie rozchodzi.
wg mnie ilosc urządzeń i przeglądarek z wyłączoną obsługą JS jest tak znikoma ze nie warto dla tego 1% robic wersji bez JS
bełdzio
16.09.2009, 13:46:53
weź jeszcze pod uwagę niepełnosprawnych, którzy korzystają np ze screen readerów
greg369
16.09.2009, 13:51:25
myslisz ze w przypadku strony typu wizytowka warto?
tam nie bedzie duzego ruchu.
bogdan89
16.09.2009, 13:55:54
Cytat(greg369 @ 16.09.2009, 14:45:53 )

wg mnie ilosc urządzeń i przeglądarek z wyłączoną obsługą JS jest tak znikoma ze nie warto dla tego 1% robic wersji bez JS
Napisać działającą stronę www może każdy.
Napisanie działającej strony www zawsze i na wszystkim, bez względu na to kim i jaki jest użytkownik to jest sztuka i po tym można poznać dobrego programistę / webmastera.
Zwróć uwagę, że coraz częściej w ofertach pracy dla webmasterów pojawia się "mile widziane: znajomość standardów WAI".
Przestanę się tym zajmować jeśli standardem miałoby być używanie wszędzie JSa.
Ale to nie przejdzie, tak samo jak strony we flashu. Każde rozwiązanie ma swoje minusy, a czasem plusy im nie dorównują.
Kasyx
16.09.2009, 13:56:15
Jeśli to ma być wizytówka, to nawet polecałbym użyć JS. Tym bardziej, jeśli ma to być wizytówka programisty. Warto wtedy pokazać co potrafisz.
W przypadku innych wizytówek uważam podobnie. Większość ludzi lubi bajery. Wchodząc więc na wizytówkę fajnie jest mieć tam to coś, co przykuje potencjalnego klienta. Nawet po pewnym czasie jest on skłonny pomyśleć:
"Kurcze, miesiąc temu byłem na takiej fajnej stronie faceta, który zajmuje się XXX. Była na tyle interesująca, że sobie ją dodałem do zakładek, żeby później pokazać kumplowi. I całe szczęście! Bo teraz przydadzą mi się jego usługi właściciela tej strony"
erix
16.09.2009, 14:45:40
Cytat
Ok, a co z botami wyszukiwarek? Wtedy nie istniejesz w Sieci.
Cytat
myslisz ze w przypadku strony typu wizytowka warto?
Pewnie, że warto. Dlaczego? Patrz linijkę wyżej. A'propos wizytówek, jakiś czas temu pisałem to:
http://team.pcinside.plPobaw się z włączonym i z wyłączonym JS. ;]
alegorn
16.09.2009, 15:29:46
przy dobrze napisanym kodzie nie musisz robic dwu roznych stron.
zarowno dla AJAX(a wlasciwie js) i flash umozliwia pisania pisanie strony ktora zadziala bez tych mediow.
trzeba sie moze nagimnastykowac troche - ale warto. zyskasz pewne doswiadczenie, i zawsze bedziesz mogl sie tym pochwalic pracodawcy/zleceniodawcy/etc
inna sprawa, iz niekiedy jest to niemozliwe, np specyfika projektu uniemozliwia dzialania aplikacji bez js.
@erix - przegladajac w ff 3.5 , bez js - nie wyglada najlepiej, teoretycznie cos dziala, ale juz np wizytowki sa skopane (widze jedna, kawalek drugiej i nic nie da sie zrobic by zobaczyc jej reszte, nie wspominajac o pozostalych) wydaje mi sie ze takze css ci sie rozsypuje na niektorych podstronach
j.
greg369
16.09.2009, 18:28:59
Generalnie jesli cała strona oparta jest o JS to by trzeba było wyświetlić stosowny komunikat jeśli JS jest niedostępny.
Coś podobnego do informacji na stronach Google
erix
16.09.2009, 19:52:39
Cytat
@erix - przegladajac w ff 3.5 , bez js - nie wyglada najlepiej, teoretycznie cos dziala, ale juz np wizytowki sa skopane (widze jedna, kawalek drugiej i nic nie da sie zrobic by zobaczyc jej reszte, nie wspominajac o pozostalych) wydaje mi sie ze takze css ci sie rozsypuje na niektorych podstronach
CSS jest w porządku, z tego co robiłem; nie było wtedy Fx 3.5 ;]
Mam na myśli ogólną zasadę - strona funkcjonalnie działa niezależnie od tego, czy masz włączony JS, czy nie.
Istnieje coś takiego jak nieinwazyjny javascript. Tworzy się go dodając do już istniejącej strony (takiej bez javascriptu).
Wniosek? Stwórz stronę, która oferuję ile się da bez włączonego JS, a potem ewentualnie dodawaj bajery.
vokiel
17.09.2009, 08:03:15
Dyskusja się rozwinęła to i ja się wypowiem

W większości książek jakie czytałem na temat JavaScript, Ajax'a na wstępie jest zaznaczone, aby tak zrobić stronę, by działała bez js. Dopiero potem rozszerzać, usprawniać ją o takie elementy, nie wyłączając przy tym funkcjonalności 'standardowej'.
Da się zrobić i to bez większych trudności. Wystarczy stworzyć stronę bez wykorzystania js, następnie dopisać taki js, który
przechwyci, a nie
zastąpi domyślne akcje.
Przykładowo jeśli mamy np wczytywanie treści do konkretnego diva. Robimy zwykłe linki, których kliknięcie przechwytujemy w js - blokujemy domyślną akcję i wczytujemy ajaxem.
Jeśli js będzie wyłączony wykona się standardowa akcja hiperlinku. Po stronie serwera wystarczy obsłużyć oba żądania ajaxowe - zwrócić tylko zawartość div'a, oraz zwykłe - zwrócić zawartość całej strony.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.