Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]switch i przekazywanie wartosci parametru
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
roghatt
Witam
Mialo byc dla mnie banalnie proste bo gdzie indziej mi dzialalo a tutaj mam problem

plik index.php
  1. include ("config/config.php");
  2.  
  3. switch ($top) {
  4. case $zmienna1:
  5. include ("site/strona1.php");
  6. break;
  7.  
  8. case $zmienna2:
  9. include ("site/strona2.php");
  10. break;
  11.  
  12. default:
  13. echo "blad";
  14. break;
  15.  
  16.  
  17. }

plik config zawiera:
  1. <?php
  2. $zmienna1=1;
  3. $zmienna2=2;
  4. ?>

jak adres wpisuje z index.php?top=2 to mi wyswietla napis "blad" to samo index.php?top=1.
A jak dalem nad switchem echo $zmienna1 i $zmienna2 to mi normalnie przy nich wyswietla 1 i 2. ale w tym switchu cos jest nie tak bo nie otwiera mi tych podstron.
A w tych plikach podstron jest tylko sam jakis tekst.
Nie wiem gdzie popelnilem blad

potreb
Po co robisz sobie problemy z configiem??
case '1'
case '2'

I jeszcze $top to nie $_GET['top']
roghatt
bo config bedzie zawieral paredziesiat pozycji i czasami ich wartosc bedzie sie zmieniala i chce miec w osobnym pliku konfiguracyjnym
$_GET['top'] = a dlaczego tak przeciez jak na innej stronie mam $top to mi normalnie wszystko dziala
Void
Cytat(freelinkz @ 23.09.2009, 00:05:00 ) *
$_GET['top'] = a dlaczego tak przeciez jak na innej stronie mam $top to mi normalnie wszystko dziala

Bo zaleca się odwoływanie do zmiennych superglobalnych z podaniem pełnej nazwy wraz z nazwą tablicy (czyli $_GET['top']). Manual: zmienne predefiniowane - ostrzeżenie na górze. Register globals jest domyślnie wyłączone chyba na większości serwerów, więc tam nie działałoby odwołanie przez samą nazwę zmiennej.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.