Witam.
Trafiłem na problem, który nie wiem jak rozwiązać aby było dobrze. Mianowicie posiadam zrobioną wyszukiwarkę towarów, jest ona opracowana na formularzu, który jest z kolei obrobiony na jQuery i jNice. Kiedy użytkownik wybiera z listy opcje 1 na jej podstawie (operacji na elementach DOM) jest wyświetlana lista z wyborem opcji 2. Kiedy kliknie przycisk submit jest odsyłany do strony search.php
Formularz działa na zasadzie odsyłania do innej strony gdzie weryfikuje wybrane opcje i przeszukuje BD wg zadanych kryteriów. Cały problem polega na tym że kiedy jest wyłączona JS w przeglądarce zmienne są pobierane za pomocą POST, jednak kiedy użytkownik ma włączone JS wówczas cały formularz działa wg opisu wyżej i opcje wybrane musze przesłać przez Jquery do pliku (bo w metodzie POST nie prześle tych danych z racji tego że są inne).
W jQuery mogę funkcją $.post przesłać dane do pliku tylko w tym sęk że wykonane operacje w PHP zostaną do tej funkcji zwrócone. A mi chodzi o przesłanie jednokierunkowe tych danych do pliku search.php w momencie kliknięcia przycisku submit jako zmienne POST. Co widzę że się nie da tym sposobem zrobić (albo brakuje mi wiedzy).
Wyczytałem gdzieś że najlepiej to rozwiązać przekazując te dane do jakiegoś pliku PHP a w nim je zapisać pod zmienne sesji, wówczas w pliku search.php zaprogramować sprawdzanie czy JS jest włączone jeżeli tak to wówczas przeszukiwać dane wg zmiennych zadeklarowanych w sesji, a jeżeli nie to na zmiennych POST.
Moim zdaniem ten sposób jest trochę przekombinowany - czy nie da się tego rozwiązać jakoś prościej ?