Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MYSQL] Polecenie SET
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
elan
Witam!

Mam zapewne banalne pytanie. Dot. ono zapytania SET do bazy danych. Co ono dokladnie oznacza i w jakich sytuacjach sie je stosuje?? Czym się różni od VALUES? Mógłby mi ktoś rozwinąć ten fragment kodu?
  1. dataur='$dataur'
Jak się ma zmienna $dataur do całego zapytania?

Przykładowo znalazłem:
  1. $zapytanie = "INSERT INTO dane SET imie='$imie', nazwisko='$nazwisko', dataur='$dataur', adres='$adres',telefon='$telefon'";

Zapytanie to związane jest z formularzem po którego wypełnieniu dane z inputów wędrują do bazy.

Nie chcę zaśmiecać tego forum, takimi postami, ale jest to jedyne zaufane źródło gdzie mogę otrzymać pomoc. Jestem z natury taki, że nie lubię czegoś nie wiedzieć smile.gif Dzięki wszystkim!
jasin
Jeśli chodzi o SET to zerknij na przykład
  1. INSERT INTO tbl_name (col1,col2) VALUES(2,15);

a teraz na:
  1. INSERT INTO tbl_name SET col1=2, col2=15;

obie działają tak samo, z tym że ozywając SET podajesz dane w postaci kolumna=wartosc.
Zachęcam zerknąć do manuala: INSERT

Jak się ma zmienna $dataur do całego zapytania? - niebardzo wiem o co Ci chodzi... Jak masz
  1. $zapytanie = "INSERT INTO dane SET imie='$imie', nazwisko='$nazwisko', dataur='$dataur', adres='$adres',telefon='$telefon'";

i np.
  1. $dataur="10.08.1992";
to powyższe pszypisanie należy rozumieć jako
  1. $zapytanie = "INSERT INTO dane SET imie='$imie', nazwisko='$nazwisko', dataur='10.08.1992', adres='$adres',telefon='$telefon'";
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.