Jestem na etapie uploadu pliku na serwer i napotkałem dziwny problem, mianowicie sprawdzam sobie rozszerzenie i jeżeli się zgadza to ok, a jeżeli nie to błąd.
Zrobiłem to w ten sposób, ale ciągle zwraca mi błąd.
Będę wdzięczny jeżeli zerkniecie i podpowiecie gdzie jest błąd.
$form .= '<form enctype="multipart/form-data" action="uploadavatar.php" method="post">'; $form .= '<input type="hidden" name="MAX_FILE_SIZE" value="10000" />'; $form .= '<input name="avatar" type="file" />'; $form .= '<input type="submit" value="Zapisz avatar" name="wyslij" />'; $form .= '</form>'; $error = false; $plik_tmp = $_FILES['avatar']['tmp_name']; $plik_nazwa = $_FILES['avatar']['name']; $plik_rozmiar = $_FILES['avatar']['size']; $plik_type = $_FILES['avatar']['type']; { $ext = $odczyt['extension']; if ($ext !="jpg" || $ext !="pjpeg" || $ext !="jpeg" || $ext !="gif") { $error = true; $errorMsg .= 'Niedozwolone rozszerzenie pliku! Dozwolone pliki to: JPG lub GIF.<br />'; $errorMsg .= 'Nazwa Twojego pliku to: ' .$plik_nazwa. ', rozserzenie: ' .$ext. '<br />'; $file_upload="false"; } } if ($error == true) { }
Wiem, że po ifie nie ma elsa, ale to chwilowo nie ma znaczenia, bo ciągle wywala mi $errorMsg.
Będę wdzięczny za każdą podpowiedź.
Pozdrawiam,
Bartek.