Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Czy wszystko z obsługą wyjątku jest ok?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
glasswalker
W ćwiczeniu które robię (ma zwracać wartość z tablicy - tablica jest w klasie i funkcja zwracająca wyjątek też - poprzez wyjątek) mam komunikat: "Notice: Undefined property: Exception::$getMessage in"...
linie kodu do których to się odnosi to:
  1. catch(Exception $f)
  2. {
  3. echo("Element o indeksie $index to $f->getMessage()");
  4. exit();
  5. }

a wyjątek w funkcji jest wyrzucany poprzez
  1. throw new Exception("$this->tab[$index] \n");

i tutaj pytanko: "Czy wszystko z obsługą wyjątku jest w porządku?
Z góry dzięki za pomoc.
Wszelkie uwagi mile widziane.
nospor
  1. catch(Exception $f)
  2. {
  3. echo("Element o indeksie $index to ".$f->getMessage());
  4. exit();
  5. }
glasswalker
I jeszcze trzeba zmienić w wyrzucaniu
[PHP] pobierz, plaintext
  1. throw new Exception("{$this->tab[$index]} \n");
[PHP] pobierz, plaintext
Kiedyś jak ktoś znajdzie odrobinę czasu to z przyjemnością się dowiem dlaczego tak a nie inaczej. Na razie przyjmuje że odpowiedz na to jest "Bo tak!". winksmiley.jpg
(pomógł kliknięte)
nospor
żadne "Bo tak" a podstawa obsługi stringów, która nie ma nic wspolnego z wyjątkami...

lektura obowiązkowa dla Ciebie
http://pl2.php.net/manual/pl/language.types.string.php
glasswalker
"Lektura obowiązkowa" - połączenie słów jakiego nie znoszę, a przynajmniej tego "obowiązkowa".
Przeczytam ten link (oraz artykuł do którego się on odnosi) co nospor mi podałeś ale niestety nie gwarantuję że go zrozumiem winksmiley.jpg .
(Bo niestety "jestem misiem o bardzo małym rozumku" czy jakoś tak).
Post ten jest do usunięcia, gdyż nic do tematu nie wnosi - gdyby była taka możliwość to zaznaczyłbym go do usunięcia w ciągu 24h od czasu napisania ale na chwilę obecną nie widzę takiej opcji.
Jak zrozumiem to kliknę na pomógł - mam nadzieję że forum php.pl będzie wtedy jeszcze istniało.
nospor
Cytat
"Lektura obowiązkowa" - połączenie słów jakiego nie znoszę, a przynajmniej tego "obowiązkowa".

jesli zamierzasz programować dłużej niż tydzień to lepiej żybyś zaczął znosić te słowa smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.