Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Ajax + MySQL
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX > AJAX
Lolko
Witajcie

Mam pewien problem, a mianowicie... Mam w bazie tablice produkty z polami: id, nazwa, status. Status ma wartość 0 lub 1(jeśli został produkt zakupiony). Natomiast na stonie mam wyświetlone produkty w tabeli i obok jest przycisk "kup", jeśli na niego klikniemy chciałbym aby dokonała się w bazie modyfikacja w "status" (zwykły update) i wyskoczyło okienko w Ajaxie z informacją że został towar zakupiony. Nie wiem za bardzo jak obsłużyć zapytanie mysql w ajaxie. Wie ktoś lub ma jakiś pomysł jak można by było to zrobić ?

Pozdrawiam.
nospor
Cytat
. Nie wiem za bardzo jak obsłużyć zapytanie mysql w ajaxi
Wiesz w ogóle na czym polega ajax? Bo po pytaniu odnoszę wrażenie że nie. Może więc w takim razie najpierw naucz się wykonywać proste zadania ajaxem, a gdy to już opanujesz to zajmiesz się za podłączenie do tego mysql.
skarsznik
jacha

powiecmy ze robisz to przy pomocy jakiegos fremworka npo jqery
tu masz link do documentacji http://docs.jquery.com/Ajax/jQuery.ajax
w phpcu czy tam javie czy czyms innym mysisz strzelic sobie kontroler model oraz view do ktorego sie odwolasz z ajaxa.

Np:
  1. $(function()
  2. { $('#pupa a').click(function ()
  3. { $.ajax(
  4. { type: "POST",
  5. url: "kontroler.php",
  6. data:
  7. { 'pupa':this.attr('produkt_id')},
  8. success: function(msg)
  9. { alert( 'cos tam zrobiles ' +msg);}
  10. });
  11. });
  12. });

natomiast przyciski musisz generowac np w php
<div class='pupa'>
<a href='#' produkt_id='<?php echo 'niby go znam to moge wypisac' ?>'>bleble</a>
</div>
w kontolerze updatujesz baze dysponujac w $_POST['produkt_id'] dane i wywasylasz view

1. {success:true,msg:'<?php echo $twoje_bleble;?>'}

ktory moze Ci strzelic okienko (jak sie w jakies wyposarzysz np z skryptow dostepnych na stronie jquery)

JS wyglada nieco ekscentyrcznie ale jakby sie temu przyrzejc to jest calkiem logoiczne
co tam sie dzieje : $(function (){...}) prz zaladowaniu strony dla kazdego diva pupa z hrefem dodaje funce onclick
ktora masz tam statrycznie zadeklarowana wjec po klikniecu w hrefa wystrzeli ajax do kontolera ktory to dostanie spowrotem JSON'a z informacja o sukcesie i odpali funkce w ktore jest alert mozesz wlorzyc np okienko.

strzelilem Ci to tak zebys sie mogl mniejwjecej zrjetowac jak dziala ajax (na poczatku te cale nawjasy wygladaja niezgrabnie ale w gruncie rzczy sa logiczne) ale raczej nie ruszysz bez objerzenai DOCumentacji np jquery

ps:napewna sa robaczki bo nie sprawdzialem tego w przegladarce... powdzienia
Lolko
Wielkie dzięki za profesionalną odpowiedź, o coś takiego mi właśnie chodziło smile.gif
230005
Muszę, po prostu muszę, dajcie ostrzeżenie, trudno się mówi.

Cytat
powiecmy, wyposarzysz, JS wyglada nieco ekscentyrcznie ale jakby sie temu przyrzejc to jest calkiem logoiczne, wjec, spowrotem, wlorzyc, mniejwjecej zrjetowac, nawjasy

... i wiele innych

Człowieku, w jakim ty to języku pisałeś? Obecnie chyba każda przeglądarka oferuje sprawdzanie pisowni więc nie rozumiem skąd się biorą tacy internetowi analfabeci jak ty... Nie rozumiem, po prostu nie rozumiem jak ktoś taki mógł przebrnąć przez jakąkolwiek podstawówkę. I nie tłumacz się dysleksją - mój szef jest dyslektykiem, a jakoś nie zauważyłem żeby sadził byki w co drugim (tu bardziej w co pierwszym) zdaniu.
skarsznik
Cytat(230005 @ 29.10.2009, 20:12:23 ) *
Człowieku, w jakim ty to języku pisałeś?

w JS biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.