Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][JavaScript]Kolejność wyświetlania komentarzy i otwieranie okna
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Jerry7xD
Witam!
Jestem tu nowy i od razu mam jedno pytanie otóż mam taki prosty system komentarzy na swojej stronie i chciałbym żeby komentarze wyświetały sie w kolejności od najnowszego (najnowsze na górze) do najstarszego i żeby były wyświetlane na stronach np. po 10 komentarzy na stronę, da się tak zrobić? I jak to zrobić? Przeszukałem całe google (mam nadzieje) i nic nie znalazłem o to mój kod PHP z komentarzami:
  1. <?php
  2. if (isset($_POST['submit'])) {
  3. if (isset($_POST['message'])) {
  4. if (isset($_COOKIE['dodano'])) {
  5. echo "Już dodałeś komentarz! Spróbuj za chwilę.<br>";
  6. } else {
  7. $message = str_replace('www','*',$_POST['message']);
  8. $message = ereg_replace("rnrn", "n<P>", $message);
  9. $date=date("H:i d.m.Y");
  10. $message = "<B>".$_POST['name']."</B> <i>(".$date.")</i><P>".$message."<BR><HR>";
  11. $fp = fopen (basename($_SERVER['PHP_SELF']) . ".comment", "a");
  12. fwrite ($fp, $message);
  13. fclose ($fp);
  14. setcookie ("dodano", "{$_POST['name']}", time()+300);
  15. }
  16. }
  17. }
  18. @readfile(basename(($_SERVER['PHP_SELF'] . ".comment")));
  19. ?>
  20. <form action="" method=post>
  21. <input type=hidden name=submit value=1>
  22. Nick:<br>
  23. <input type=text name=name><br>
  24. Wpisz komentarz:<br>
  25. <textarea name=message rows="5" cols="65"></textarea><br>
  26. <input type="image" src="twojobrazek.png" alt="Wyslij komentarz"><br>
  27. </form>

Kolejne pytanie mam takie: jak zrobić taki odnośnik, że po kliknięciu na niego otworzy się nowe okno o parametrach np. 400x320? Wydaje mi się, że to będzie trzeba użyć JS ale nie jestem pewien.

Proszę o pomoc. =)

Pozdrawiam
Jerry7xD!
MateuszS
Już się cieszyłem że będę mógł pomóc... analizuję kod a tu pac! Baza danych na plikach wacko.gif blink.gif Tak więc mogę jedynie odesłać pod hasło 'stronnicowanie' a do komentarza w pliku dodaj po jakimś znaku np | datę dodania ( $time=time(); ). Potem przy pobieraniu danych posegreguj je.... jakoś.

PS. Na MySQLu załatwiłbyś to z poziomu zapytania ;P No ale to Twój wybór.
Jerry7xD
A masz może jakiś prosty skrypt komentarzy oparty na bazie? tongue.gif
tvister
co do nowych okienek to masz tu chłopie bajeranckie window:

http://prototype-window.xilinus.com/samples.html
Jerry7xD
No dobra mam ten kod, ale jak go użyć? Pierwszy raz widzę coś takiego jak var win tongue.gif chcę żeby po kliknięciu na jeden z odnośników w menu otwierał się w nowym oknie o danych parametrach?
  1. var win = new Window({className: "spread", title: "BlaBlaBla", top:70, left:100, width:420, height:380, url: "http://mojastrona/", showEffectOptions: {duration:1.5}}) win.show();

Jest ktoś w stanie mi pomóc? ;>

hmh?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.