Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [SQL][MySQL][PHP]Logowanie z rozróżnieniem
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
miszarus
Witam, mój problem jest taki, że chcę panel na swojej stronie utworzyć panel logownia, dla zwykłej osoby, i jeden dal admina. Tylko że dla Admina ma wyświetlać się zupełnie coś innego. Zrobiłem panel ale działa tylko dla zwykłego gościa, a jak zrobić, żę po wprowadzeniu konretnych danych pokazuje mi się całkowicie inna strona np. index_secret.php, a zwykły zarejestrowany index.php.
Nie wiem jak to zrobić.
Licze na pomoc. Pozdrawiam smile.gif
thek
Wprowadź system rozróżniania użytkowników. Najczęściej stosuje się system rang/flag w tabelach z danymi użytkowników. 0 -> gość, 1-> user, 2 -> moderator, 3-> admin. Ewentualnie daje się większe luki by pomiędzy można jeszcze wcisnąć nietypowe "stopnie" czyli user z jakimiś większymi uprawnieniami (VIP). Wtedy może być 0-> gość, 1-> user, 10->mod, 50->admin.
Ewentualnie pisze własny system uprawnień jeśli ma to być związane z przydzielaniem uprawnień do określonych rzeczy. Czyli choćby userzy, którzy mają dodatkowe uprawnienia w określonych miejscach, choć dotyczą w każdym innym miejscu ich te same prawa co zwykłych. Przykład? User na portalu jest zwyklym userem, ale na określonym dziale forum ma moda i może pisać/edytować newsy smile.gif
miszarus
OK, ale gdzie zapisać, w kodzie, by specjalnemu userowi wyświatlała się kompletnie inna strona, np. index_specjal.php??
thek
To definiujesz w kodzie. Jeśli user ma w bazie określone pole jako X to wyświetlasz coś innego lub robisz przekierowanie na tę stronę specjalną. Najzwyklejszy IF smile.gif
miszarus
a jak to zdefiniować kodem??
if.......questionmark.gif
z góry dzięki za pomoc....
Blame
No to załóżmy że masz tabele w której pole ranga określa z kim mamy do czynienia,1 to użytkownik a 2 to admin więc robisz tak:
  1. $query=mysql_query("SELECT ranga FROM nazwa_tabeli WHERE login='$login' AND haslo='$haslo'"); // pobieramy wartość pola ranga dla usera o loginie zawartym w zmiennej $login i haśle w zmiennej $haslo
  2. $rekord=mysql_fetch_array($query);
  3. if($rekord=='1'){
  4. //Wyświetlasz to co dla użytkownika
  5. }
  6. else{
  7. //Wyświetlasz to co dla admina
  8. }

Przepraszam za ew. błędy ale pisałem z głowy i na szybko.
miszarus
Wielkie dzięki. Problem rozwiązany. Wszystko śmiga smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.