Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Potrzeba jednorazowego wysłania maila z php-jak?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
bor1904
Witam
Potrzebuje na zaliczenie z technologii webowych napisać 6 skryptów w php do autoryzacji i jeden z nich ma wysyłać potwierdzenie na maila ... chciałem zrobić na moim lokalnym LAMP w domu i pokazać prowadzącemu że działa już zdalnie z uczelni. składniowo wiem jak wysłać maila -funkcja mail(); itd
Problem jest w tym że z tego co czytałem potrzebuje MTA na moim linuxie uruchomić ..... I teraz pytania:
Czy koniecznie na ten jeden raz muszę instalować i konfigurować jakiegoś sendmaila czy innego postfixa ?
jeżeli tak to czy jest jakiś taki meeeeega(czyt. bardzo) prościutki serverek SMTP ?
Pamiętam, że kiedyś wysyłałem maila z PHP jakoś przez onet bodajże czy inne wp ale po kilkunastu dniach nieużytkowania coś tam chyba wygasło i poza tym to chyba taki "nieładny sposób" ?

Za każdą wskazówkę dziękuje z góry smile.gif
Agape
PhpMailer, tu masz tutorial. To nic, że przesyłasz przez SMTP jakiegoś innego serwera, chyba że wykładowca zabronił.
piotr94
dowiedz się od administratorów serwera czy zezwalają na połączenia SMTP, czy na funkcję mail();
W obu przypadkach najłatwiej korzystać z php mailera, który poleca Agape,
co do wygasania kont - polecam poczta.o2.pl - mam tam 2 konta tylko do wysyłania mejli przez strony i nie logowałem się na nie od wieków, a działają
dlaczego wysyłanie mejla przez smtp na Onecie czy O2 jest nieładne??
inna sprawa to jak wykładowca zabronił
bor1904
dziękuję Panowie. Nie mam wiecej pytań winksmiley.jpg guitar.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.