Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL]Problem z konfiguracją MySQL
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
blue_boy
Witam Wszystkich,

niedawno formatowałem dysk i instalowałem na nowo system operacyjny. Była to też dobra okazja, aby zainstalować nowsze wersje Apache, PHP i MySQL'a, a konkretnie:
apache_2.2.13-win32-x86-openssl-0.9.8k
php-5.2.11-Win32-VC6-x86
mysql-5.1.41-win32

Po rozpakowaniu PHP do katalogu, skopiowałem plik php.ini-recommended, zmieniłem jego nazwę na php.ini i pozmieniałem następujące pozycje:
Kod
     ...
     extension_dir = "c:\php\ext"
     ...
     extension=php_mysql.dll
     extension=php_mysqli.dll
     ...

Oczywiście ścieżka do extension_dir jest zgodna z sytuacją na moim dysku winksmiley.jpg.

W pliku konfiguracyjnym Apache wskazałem, że serwer ma używać do obsługi odpowiednich plików PHP.

Po instalacji całości, chciałem przeprowadzić standardowy test. Zapisałem na serwerze plik:
  1. <?php
  2. echo mysql_connect('localhost', 'username', 'pass');
  3. ?>

Niestety, o ile funkcja phpinfo() wykonuje się prawidłowo, o tyle próba próba połączenia z bazą danych powoduje wyświetlenie błędu:
Cytat
Fatal error: Call to undefined function mysql_connect() in C:\Program Files\Apache Software Foundation\Apache2.2\htdocs\index.php on line 3

Gdzieś na forum znalazłem poradę, aby skopiować pliki: php_mysql.dll i php_mysqli.dll do jednego z katalogów: c:\windows\system32\ lub ..\Apache Software Foundation\Apache2.2\bin\, co też zrobiłem, ale niestety problem dalej istnieje. Wygląda to tak jakby Apache działał, kod PHP jest wykonywany poprawnie, ale nie można wykonywać żadnych operacji na bazie danych. Dodam tylko, że z klienta MySQL, mogę korzystać bez żadnych problemów. Czy ktoś może miał podobne problemy i może coś poradzić?
athei
W necie jest pełno porad jak ręcznie skonfigurować wamp.
Ale po co się męczyć jak są gotowe pakiety? http://www.wampserver.com/en/index.php , http://www.apachefriends.org/en/xampp-windows.html

Jeśli jednak, to spróbuj skopiować "\mysql\bin\libmySQL.dll" do "windows\system32". Pamiętaj też żeby uruchomić usługę mysql.
blue_boy
Niestety, kopiowanie bibliotek nie pomogło, oczywiście usługa mysql jest uruchomiona.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.