Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Problem ze formularzem wysylajacym wiadomosc
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Darek82
Witam mam znowu problem, chcialem uruchomic skrypt, ale mam error, mam na komputerze Krasnal Server zainstalowany w USTAWIENIA-PHP-Serwer SMTP dodalem adres serwera smtp smtp.poczta.onet.pl dla wiadomosci wychodzacych dla onet wpisalem tez tam swoj adres email daro822@op.pl i mam ten error :/, skonfiigurowalem tez program outlook nie wiem czy potrzeba.

"
Warning: mail(): SMTP server response: 553 5.7.1 Hello [81.219.117.86], for your MAIL FROM address <daro822@op.pl> policy analysis reported: Nieprawidlowa KONFIGURACJA programu pocztowego, wlacz AUTORYZACJE: http://poczta.onet.pl/autoryzacja/ in c:\usr\apache\httpd\html\przyklady\rozdzial_04\przetworzkomentarz.php on line 13

Komentarz przyjęty
Komentarz Państwa został wysłany."

1. <?php
  2. // utworzenie krótkich nazw zmiennych
  3. $nazwa=$_POST['nazwa'];
  4. $email=$_POST['email'];
  5. $komentarz=$_POST['komentarz'];
  6. $adresdo = 'daro822@op.pl';
  7. $temat = 'Komentarz ze strony WWW';
  8. $zawartosc = 'Nazwa klienta: '.$nazwa."\n"
  9. .'Adres pocztowy: '.$email."\n"
  10. ."Komentarz klienta: \n".$komentarz."\n";
  11. $adresod = 'daro822@op.pl';
  12.  
  13. mail($adresdo, $temat, $zawartosc, $adresod);
  14. ?>
  15. <html>
  16. <head>
  17. <title>Części samochodowe Janka — komentarz przyjęty</title>
  18. </head>
  19. <body>
  20. <h1>Komentarz przyjęty</h1>
  21. <p>Komentarz Państwa został wysłany.</p>
  22. </body>
  23. </html>
  24.  

Stoje w miejscu z tymi lekcjami powie mi ktoś co mam źle ?:/
thomson89
smile.gif widzę żę czytasz to co ja czytałem

z lokalnego nie wyślesz maila, nie wiem czemu, ale coś trzeba skonfigurować nigdy się w to nie bawiłem

wrzuć to na jakiś serwer zewnętrzny, np. yoyo.pl

Darek82
Ta wlasnie z ksiazki smile.gif, a po przeczytaniu jak sie teraz czujesz?biggrin.gif

I powinno z zewnetrznego wyslac myslisz, sprawdzales?
thek
Najlepiej sobie zakombinować z jakimś sensowniejszym serwerkiem na lokalu. Niedawno mi się obił jeden o uszy, bo kumpel w firmie coś majstrował, by w czasie testowania formularzy podczas pisania serwisu wysyłać maile z powiadomieniami lokalnie, zamiast przez zewnętrzne smtp. To coś chyba się Papercut nazywało czy jakoś tak. Na jego kompie z tego co widziałem działa prawidłowo.
Darek82
Thek

Ja jestem jeszcze zabardzo poczatkujacy jak na te sprawy, moze kiedys.
thek
Program jest prosty jak budowa cepa. Działa na localhost odbierając wiadomości smtp, które de facto nawet z Twojego kompa nie wychodzą. Zresztą sam wpisz w google: papercut smtp i poczytaj smile.gif Zero konfiguracji. Odpalasz do testowania formularza i zapominasz, że istnieje. Minusem jest fakt, że wymaga środowiska windows i biblioteki .NET 3.5, ale są udostępnione source'y więc może ktoś się pokusi o napisanie tego w C++ kiedyś by było uniwersalne smile.gif

To serwer SMTP maksymalnie uproszczony i służący jedynie do odbioru wiadomości, nasłuchując na określonym porcie (domyślnie 25).I port jest jedną z niewielu rzeczy jakie można mu ustawić smile.gif
thomson89
Cytat(Darek82 @ 10.12.2009, 22:49:29 ) *
Ta wlasnie z ksiazki smile.gif, a po przeczytaniu jak sie teraz czujesz?biggrin.gif

Czytałem to z rok temu, a jeszcze sie uczę...

Cytat(Darek82 @ 10.12.2009, 22:49:29 ) *
I powinno z zewnetrznego wyslac myslisz, sprawdzales?

Tak! Mam wamp server na moim dellu i nie działa funkcja mail z niego, na krasnalu widać jest podobnie. Wrzucam wszystko na yoyo i mail() działa normalnie.
Darek82
Dzieki za pomoc sprubuje oba sposoby smile.gif
thek
Chłopaki... Sprawdźcie sobie tego papercuta. Przed chwilką go odpaliłem, bo to tylko mały exe z 2 dodatkowymi plikami (jeden dll i jeden konfiguracyjny), który nawet się nie instaluje. Posłałem sobie fake_maila i bez problemu przechwycił go. Na pewno to lepsze niż ryzykować, że zostaniecie zablokowani na zewnętrznym serwerze jako spamer przy testowaniu choćby wysyłki newslettera tongue.gif
thomson89
Cytat(thek @ 11.12.2009, 10:10:39 ) *
Program jest prosty jak budowa cepa. Działa na localhost odbierając wiadomości smtp, które de facto nawet z Twojego kompa nie wychodzą. Zresztą sam wpisz w google: papercut smtp i poczytaj smile.gif Zero konfiguracji. Odpalasz do testowania formularza i zapominasz, że istnieje. Minusem jest fakt, że wymaga środowiska windows i biblioteki .NET 3.5, ale są udostępnione source'y więc może ktoś się pokusi o napisanie tego w C++ kiedyś by było uniwersalne smile.gif

To serwer SMTP maksymalnie uproszczony i służący jedynie do odbioru wiadomości, nasłuchując na określonym porcie (domyślnie 25).I port jest jedną z niewielu rzeczy jakie można mu ustawić smile.gif

Ciekawa rzecz. Spróbuję to odpalić w domu, jak się uda to podam ci ~Darek82 dokładny opis. winksmiley.jpg
cisu
Ja do wysyłania maili używam klasy phpMailer, gdzieś tu jest opisana

bez problemu wysyła wiadomości html, z tym, że trzeba mieć gdzieś konto pocztowe i drugie do odbierania
Darek82
Ja wczoraj dalem te 2 dokumenty na strone prv.pl i tez nic nie wyskakuje error ale wiadomosc nie dochodzi moze to mam zle ze mail od i do jest ten sam.....?
Podam jeszcze skrypt formularza ale to raczej nie moze tam nic byc zle

Thomson nie chce juz nowego konta na tym yoyo zakladac nie sprawdzilbys mi ten skrypt na tym serwerze?smile.gif

1. <title>Części samochodowe Janka - komentarz klienta</title>
  2. </head>
  3.  
  4. <h1>Komentarz klienta</h1>
  5.  
  6. <p>Proszę przekazać nam swoje komentarze.<p>
  7.  
  8. <form action="przetworzkomentarz.php" method=post>
  9. Nazwisko:<br />
  10. <input type=text name="nazwa" size=40><br />
  11. Adres poczty elektronicznej:<br />
  12. <input type=text name="email" size=40><br />
  13. Komentarz:<br />
  14. <textarea name="komentarz" cols=30 rows=5>
  15. </textarea><br />
  16. <input type=submit value="Wyślij komentarz">
  17. </form>
  18. </body>
thomson89
Dodałem if, i else do sprawdzania czy rzeczywiście wysłano. Działa. Formularz sobie sam podejrzyj. Wpisz swój email.

Ps: sprawdź spam na poczcie winksmiley.jpg

Hasło: forum.php.pl
Darek82
Wiesz teraz patrze na poczte i dopiero teraz doszlo cos ze wczoraj w sumie jeden mail tylko wyslalem ich kilka ale doszedl :/, moze zmienie serwer zewnatrzny jednak, dzieki za pomoc smile.gif

Wiesz ale nawet ta wiadomosc to chyba od Ciebie Ona doszla w tresci bylo "a" snitch.gif zmienie serwer jednak
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.