Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Czy te założenia są prawidłowe?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
thomson89
Witam!

Jak może wiecie staram się zbudować sklep internetowy. Chciałbym wam przedstawić, czy te założenia które staram się wykonywać są przydatne. Innymi słowy, czy tak powinno się projektować "duże" systemy.

-> komentarze do bloków kodu
-> oop (3 magiczne literki, a takie pomocne)
-> każda operacja obiektu ładuje szablon, według configu i go zmienia oraz wyświetla
-> rozbudowany config (plik ze zmiennymi)
-> zasada "co ma być w dwóch lub trzech plikach, wstaw do jednego pliku i ten plik załaduj"

Macie jakieś inne przydatne zasady?
darko
- każda operacja obiektu ładuje szablon, według configu i go zmienia oraz wyświetla - niekoniecznie dobre rozwiązanie, czasami nawet niemożliwe do wykonania/niepotrzebne (wewnętrzne metody prywatne itp.)

- rozbudowany config (plik ze zmiennymi) - raczej dobrze przemyślany i zorganizowany

- zasada "co ma być w dwóch lub trzech plikach, wstaw do jednego pliku i ten plik załaduj" - jak najbardziej źle, co ma być w dwóch lub trzech plikach niech będzie w dwóch lub trzech plikach (pod warunkiem, że ten byt jest logicznie uzasadniony, np. odseparowane, samodzielne jednostki czy bloki funkcjonalne kodu)
mike
Cytat(thomson89 @ 21.12.2009, 21:41:52 ) *
To skoro przejmujesz się takimi rzeczami i wymagasz ich rozważenia to mam dla Ciebie kolejną zasadę:
- każdą linię kodu wpisać do pliku i zapisać na dysku;
Spawnm
ja bym jeszcze tworzył pliki php winksmiley.jpg

Cytat
-> zasada "co ma być w dwóch lub trzech plikach, wstaw do jednego pliku i ten plik załaduj"

Gorszego pomysłu nie widziałem ...
blooregard
Cytat
Macie jakieś inne przydatne zasady?

- zawsze słuchać Mamy
- nie przechodzić na czerwonym świetle

Nie żebym się nabijał, ale wiesz... Jakie pytanie, taka odpowiedź.

A na poważnie: zainteresuj się tematyką inżynierii oprogramowania, może to Ci nieco rozjaśni temat "zasad".
NuLL
Patrzac na to co piszesz wiekszego pojecia o programowaniu duzych systemow nie masz...
Cytat

Komentowanie byle kazdego if-a to absurd...
Cytat
-> oop (3 magiczne literki, a takie pomocne)

A programowanie strukturalne jeszcze istnieje ?
Cytat
-> każda operacja obiektu ładuje szablon, według configu i go zmienia oraz wyświetla

Nie rozumiem za bardzo co masz na mysli. Pisanie configu dla kazdej pierdoly jest uciazliwe
Cytat
-> rozbudowany config (plik ze zmiennymi)

Tworze systemu konfigurowalnego na sile to kolejny absurd. Konfigurowalne powinno byc to czego wymaga specyfikacja projektu + ew ustawienia dot wersji i konfiguracji PHP
Cytat

WTF ? To moze caly system w jednym pliku na 100 tysiecy linii ?
thomson89
wiec wejdzcie na drzewo, ale najpierw dajcie mi pol litra a potem krzyknijcie z drzewa ze mam nie pokolei w glowie i jestem zasranym programista w php i mi sie polepszy

czyli dla debili nie ma miejsca w wielki swiecie programowania? jak ja taki jestem dziwny, to nikt mie do roboty w jakiejs pracy na programiste nie przyjmie, bo skoro zadaje takie glupie pytania to wgl nie powinienem w lapki dostawac ksiazki o php?

albo z moimi zainteresowaniami technicznymi isc do klasy humnistycznej w topolowce? co? jak wy uwazacie? jestem debilinym programista czy debilem ktory pomyli l kierunki debilizmy z swej wlasnej genetycznej glupoty?

ciag dalszy w off topik bo zunalem ze tu to sie nie przyda
mike
Ojej, tak nie po chrześcijańsku. Tak się nie godzi.
Widać Bóg ma dla Ciebie inny plan. Czemu więc bijesz pianę? Wątpisz w mądrość Pana?
Kocurro
Cytat(thomson89 @ 21.12.2009, 23:16:07 ) *
wiec wejdzcie na drzewo, ale najpierw dajcie mi pol litra a potem krzyknijcie z drzewa ze mam nie pokolei w glowie i jestem zasranym programista w php i mi sie polepszy

czyli dla debili nie ma miejsca w wielki swiecie programowania? jak ja taki jestem dziwny, to nikt mie do roboty w jakiejs pracy na programiste nie przyjmie, bo skoro zadaje takie glupie pytania to wgl nie powinienem w lapki dostawac ksiazki o php?

albo z moimi zainteresowaniami technicznymi isc do klasy humnistycznej w topolowce? co? jak wy uwazacie? jestem debilinym programista czy debilem ktory pomyli l kierunki debilizmy z swej wlasnej genetycznej glupoty?

ciag dalszy w off topik bo zunalem ze tu to sie nie przyda

Cytat(podpis thomson89 @ 21.12.2009, 23:16:07 )
jestem debilem programistycznynm nieduolnym dzielem jakiegos pajaca z sisiolem i nie umiem nawet miec dziewczyny a zara pojde na humaniste bo to forum cale mi obrzydlo

Nie wiem czy z takimi zdolnościami pisania na humanistę się nadajesz - brak interpunkcji, literówki, błędy ortograficzne. Do tego stylistyka do bani ...

mrok
Ale komik z Ciebie całkiem niezły winksmiley.jpg) No chyba, że Ty to wszystko tak na poważnie piszesz ....?
marcio
Jak zawsze ktos z mniejszym doswiadczeniem zapyta o cos "dziwnego" na forum to zaraz zostaje ponizony zwyczaj php.pl taki juz jest smile.gif.

Ogolnie zaprojektuj dobrze cale patche by wszystko bylo logiczne rozlozone.

Stosuj MVC.

Konfig daj jeden glowny i kazdy z osobna dla pojedynczego modulu.

Caly system napisz tak by byl przynajmniej modularny, co zwiekszy elastycznosc i porzadek aplikacji, bo po pierwsze chcesz modul to go piszesz,instalujesz i uzywasz, masz wszystkie potrzebne moduly na danej podstronie.

Uzyj jakis gotowy FW ktory wiekszosc rzeczy ci udostepni od zaraz, lub napisz swoj maly ktory ci pomoze budowac kazda aplikacje lub taki tylko pod system sklepowy.

Cytat
każda operacja obiektu ładuje szablon, według configu i go zmienia oraz wyświetla

Pamietaj moga byc tez podszablony tzn jeden modul korzysta z kilku szablonow.

thomson89
dzieki marcio za wspaniala motywacje

czyli nie wszystko jednak stracone nie musze zostawac debilnym humanista

ale obiecuje wam

skonce ten skep dam sie ponizyc ze go zle napisalem i pojde spac
nasty
lol biggrin.gif
Ile w Tobie gniewu ;-D
mike
Cytat(thomson89 @ 21.12.2009, 23:56:51 ) *
dzieki marcio za wspaniala motywacje
Dobrał się garbaty z kulawym.

// Mało Ci ostrzeżeń? Wyluzuj trochę. /~webdice

Cytat(mike @ 22.12.2009, 16:34:57 ) *
Nie masz tam żadnych pierogów do lepienia?
nasty
Cytat
A programowanie strukturalne jeszcze istnieje ?
Istnieję i ma się dobrze smile.gif ale nie do zastosowań web winksmiley.jpg

Nie wiem thomson89 czemu się pchasz na bawienie się w "duże" systemy? Od tego penis nie rośnie.
Najpierw naucz się programować małe rzeczy dobrze.

Po pytaniach które zadajesz, wnioskuję, że jesteś jeszcze na początku drogi i takie posty jak ten kojarzą mi się z piętnastolatkiem z puszką piwa albo z papierosem w ręku. Żenujące.
Nie dlatego, że nie umiesz - bo kiedyś też nie umiałem ale dlatego, że wszystko w swoim czasie.
marcio
Cytat(mike @ 22.12.2009, 16:42:30 ) *
Dobrał się garbaty z kulawym.

Nie masz tam żadnych pierogów do lepienia?

Jak zwykle pro dal pro odpowiedz smile.gif, nie masz barszczu do gotowania czy ludzie twojego pokroju swiat nie obchodza?

Cytat
lol
Ile w Tobie gniewu ;-D

Moze ktos jest bardziej wrazliwy niz ty?

Ogolnie zal takich ludzi co pochlebiaja innym.

Cytat
Nie dlatego, że nie umiesz - bo kiedyś też nie umiałem ale dlatego, że wszystko w swoim czasie.

Odnosze wrazenie jakbys nigdy nie zadal na publicznym forum lamerskiego pytania niestety nie kazdy ma takie szczescie urodzic sie taki perfekt jak ty.

Zreszta jak zawsze off-top.

Thomson89 pozdro i nie przejmuj sie zacznij kodzic z czasem zobaczysz ze bedzie lepiej.

nasty
Cytat
Odnosze wrazenie jakbys nigdy nie zadal na publicznym forum lamerskiego pytania niestety nie kazdy ma takie szczescie urodzic sie taki perfekt jak ty.
Zadałem i to dużo smile.gif a teraz jak je sobie przypominam to mi się śmiać z siebie chcę ale miałem do tego prawo - bo nie wiedziałem. Ale gdyby wtedy nikt mnie nie wyśmiał to bym nie zastanowił się nad tym, że źle robię i bym pewnie dalej bym brną w tamtym kierunku smile.gif

Cytat
Thomson89 pozdro i nie przejmuj sie zacznij kodzic z czasem zobaczysz ze bedzie lepiej.
Panowie, może tak po buziaku? biggrin.gif
marcio
Cytat
Panowie, może tak po buziaku?

:*:*:*:* i wesolych.

Zyx
Thomson, jak masz się obrażać za byle złośliwość, to może faktycznie daj sobie spokój z pisaniem na forum i programowaniem w ogóle. Pokazali Ci, że mylisz kompletnie pojęcia i zajmujesz się nie tym, co trzeba, w ramach podziękowania dostali wyzwiska i focha... jak kogoś takiego można poważnie traktować? Sam na własne życzenie się prosisz o kłopoty.

Wymienione przez Ciebie tzw. "Założenia" mają się do tworzenia sklepów internetowych, jak piernik do wiatraka. Komentarze czy ładne formatowanie są co najwyżej oznaką, że mamy do czynienia z ogarniętym programistą, a i to nie do końca, natomiast wcale nie czynią projektu "lepszym". Można mieć świetny styl pisania, świetnie komentować i zrobić elegancko opakowaną katastrofę projektową, odwrotna sytuacja także jest możliwa, odwrotna sytuacja też jest możliwa. Tutaj zasada tak naprawdę jest JEDNA: myśleć. Dość prosto widać, że programista myśli w trakcie pisania, a nie naczytał się różnych tekstów i działa na zasadzie "kurde, tamten gość zalecał, by funkcje mieściły się na jednym ekranie, muszę tak zrobić to będę pr0". Ty naczytałeś się bajek, że jak zrobisz ładne wcięcia, skomentujesz kod i wpakujesz wszędzie obiekty, to projekt będzie wymiatać smile.gif. Taka jest moja diagnoza i zamiast biadolić, zastanów się, po co się to wszystko robi, a następnie poczytaj

Cytat
oop (3 magiczne literki, a takie pomocne)

Smarty też ma klasy, ale nazwanie tego "kodem obiektowym" to obraza dla obiektówki.

Cytat
Stosuj MVC.

Stosuj MVC, gdy wiesz, jak go wykorzystać i wiesz, że będzie Ci on potrzebny do zrealizowania planów. Jak każdy wzorzec, używanie go "bo wszycy tak robią" nie świadczy najlepiej o programiście...

Cytat
Konfig daj jeden glowny i kazdy z osobna dla pojedynczego modulu.

Konfig daj jeden główny i każdy z osobna dla pojedynczego modułu, gdy wiesz, jak to wykorzystać i wiesz, że będzie Ci to potrzebne do zrealizowania planów. Tak w ogóle to zanim się weźmiesz za takie detale, dobrym pomysłem byłoby zdefiniowanie, co rozumiesz pod pojęciem "modułu".

Thomson, czy widzisz różnicę między moim podejściem, a podejściem marcia?
marcio
Cytat
Stosuj MVC, gdy wiesz, jak go wykorzystać i wiesz, że będzie Ci on potrzebny do zrealizowania planów. Jak każdy wzorzec, używanie go "bo wszycy tak robią" nie świadczy najlepiej o programiście...

W tym przykladzie wiadomo dlaczego zastosowac MVC zreszta napewno znasz sie lepiej odemnie na tym lecz ja bym tak to zrobil, i mysle ze jesli ktos stosuje to wie jak a pamietajmy ze nie ma jednej scisle napisanej reguly dla mvc.

Cytat
Konfig daj jeden główny i każdy z osobna dla pojedynczego modułu, gdy wiesz, jak to wykorzystać i wiesz, że będzie Ci to potrzebne do zrealizowania planów. Tak w ogóle to zanim się weźmiesz za takie detale, dobrym pomysłem byłoby zdefiniowanie, co rozumiesz pod pojęciem "modułu".

Ja to tak bede mial co uprosci mi zarzadzaniem komponentami/pluginami.

Poprzez modul tzn komponent rozumiem "aplikacje" ktora nie ma nic wspolnego z core'em aplikacji(tzn bez danego modulu silnik jest w stanie dzialac.)

Oprocz tego komponent do rzecz ktora uzywa wszystkie namiastki naszego fw i moze byc gdzie,jak i kiedy chcemy.

Np komponent logowania gdzie mamy zaimplementowany caly proces logowania,wyplowania error'ow etc... nic innego nie robi.

mike
Cytat(marcio @ 22.12.2009, 17:07:49 ) *
Jak zwykle pro dal pro odpowiedz smile.gif, nie masz barszczu do gotowania czy ludzie twojego pokroju swiat nie obchodza?
Przetrzyj monitor. Zapluł Ci się trochę.
marcio
Cytat(mike @ 22.12.2009, 19:21:27 ) *
Przetrzyj monitor. Zapluł Ci się trochę.

A ty okulary bo chyba ci zaparowaly twoja odp ma sie jak piernik do wiatraka x10 tongue.gif.

Jabol
Te Wasze argumenty to rzeczywiście rozmowa na poziomie:
thomson89: "Chce zbudować dom. Mam założenia, że wybuduje w środku pokoje. I chce żeby były ładne dywany."...
marcio: "No i jeszcze zrób drzwi. Będzie lepsza komunikacja. I zrób tak, żeby tapety pasowały do dywanów."...

Jeżeli pytasz o założenia, to znaczy że dopiero jesteś w fazie analizy więc nie zawracaj sobie głowy sprawami implementacji. Poczytaj o analizie i projektowaniu jak stawiasz sobie takie pytania.

Ale najpierw napisz kilka prostych systemów, bo tak czytam z wypowiedzi, że daleko jeszcze w programowaniu nie jesteś.
marcio
Cytat
thomson89: "Chce zbudować dom. Mam założenia, że wybuduje w środku pokoje. I chce żeby były ładne dywany."...
marcio: "No i jeszcze zrób drzwi. Będzie lepsza komunikacja. I zrób tak, żeby tapety pasowały do dywanów."...

jeszcze bede musial dopasowac meble i firanki, do tego wyboduje jeszcze basen zeby bylo bardziej pr0.

Ale @Jabol ma racje widac ze jeszcze niz wiekszego nie projektowales dlatego teraz masz taki problem ale coz tez przez to przechodzilem.

Sam moj pierwszy wiekszy projekt wspominam z jego burdelu jak night club'ie kazdy kazdemu dawal(porownanie z dup* wziete biggrin.gif) wszystko bylo w 1 katalogu.

Ogolnie peace winksmiley.jpg

nasty
marcio, z całym szacunkiem, niedawno przecież miałeś dylematy w czym kodzić, nie znałeś podstawowych pojęć, dodatkowo to co tutaj wypisujesz... i przez co przechodziłeś? że prowadziłeś analizę dla czegoś wielkiego?
No chyba, że byłeś analitykiem systemowym i teraz zmieniasz ścieżkę kariery na programistę ;-)
thomson89
Alkohol zła rzecz. Dzięki za odpowiedzi.
nasty
Nie uważam, żeby alkohol był zły. Wręcz przeciwnie.
marcio
Cytat
marcio, z całym szacunkiem, niedawno przecież miałeś dylematy w czym kodzić, nie znałeś podstawowych pojęć, dodatkowo to co tutaj wypisujesz... i przez co przechodziłeś? że prowadziłeś analizę dla czegoś wielkiego?
No chyba, że byłeś analitykiem systemowym i teraz zmieniasz ścieżkę kariery na programistę ;-)

Haha ale mi teraz pojechales po psychice nie znasz mnie na tyle zeby sie wypowiadac(co nie znaczy ze napisalem maemo na n900 smile.gif)

Jakich podstawowych pojec bo owych sobie nie przypominam?

A dylemat w czym kodzic nie pokazuje swiatu co potrafie a co nie tylko chcialem uslyszec opinie innych tak jak thomson89 w tym temacie jako ze jestem otwartym czlowiekiem
Cytat
Nie uważam, żeby alkohol był zły. Wręcz przeciwnie.

Nie tylko alko smile.gif
Kocurro
Kurcze ja też chce takiego wujka przy którym chwilę pracując robi się od razu pro ...
marcio
Cytat(Kocurro @ 22.12.2009, 21:10:44 ) *
Kurcze ja też chce takiego wujka przy którym chwilę pracując robi się od razu pro ...

No widzisz jakie szczescie ale niestety do pr0 duzo mi brakuje.
mrok
a ja jestem pro bo 'funkcje mieszczą mi się na ekranie (ale 21'')'
weźcie przestańcie się licytować tylko pochwalcie wykonanymi projektami, a forumowi guru stwierdzą kto pro, a kto nie
webdice
Każdy kolejny post nie na temat nagradzam.

~mike +10% za debilne zachowanie (następnym razem moderacja postów). Dorównujesz cwaniactwem i głupimi gadkami mistrzowi ~Puckowi.
Cysiaczek
@thomson89 - Powiedz mi, co ma wspólnego budowa sklepu z Hydeparkiem? Nie sądzisz, że istnieją na forum bardziej sensowne działy do takich dyskusji? ->PHP
phpion
Cytat(marcio @ 22.12.2009, 20:02:44 ) *
Ale @Jabol ma racje widac ze jeszcze niz wiekszego nie projektowales dlatego teraz masz taki problem ale coz tez przez to przechodzilem.

Sam moj pierwszy wiekszy projekt wspominam z jego burdelu

Czy mógłbyś zaprezentować ten swój większy projekt? Może być tylko ten pierwszy, aczkolwiek mogą być i następne (pierwszy != jedyny, co oznacza, że były następne).

@thomson89:
Przeklikaj i popatrz w źródła np. Magento i zobacz jak powinien wyglądać sklep internetowy. Generalnie Magento jest cholernie ciężkie więc osobiście polecałbym przejrzenie źródeł czegoś prostszego - PrestaShop wygląda ciekawie. Strzelam, że po tej lekturze odpuścisz sobie pisanie sklepu. Może lepiej by było wgryźć się w Presta i dostosować/rozbudować do własnych potrzeb?
Puciek
Cytat(webdice @ 23.12.2009, 00:22:59 ) *
~mike +10% za debilne zachowanie (następnym razem moderacja postów). Dorównujesz cwaniactwem i głupimi gadkami mistrzowi ~Puckowi.
Czulbym sie zaszczycony gdybym te slowa padly od kogos inteligetnego, ale ze od ciebie to uznam to za obraze i zadam publicznych przeprosin razem z zalaczonym nagim zdjeciem.
Ociu
Aż się ciśnie: "(...) Ale kyrk."

Skończmy tą przepychankę.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.