Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: przypadkowe usuniecie z serwera wszystkich katalogow
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Cr3dO
Boje sie bardzo bo chyba ja odje***** i to nie malo

Mam klienta a on serwer i mi go uzyczyl do projektow ktore bede dla niego robil, ale oprocz moich rzeczy ma tam i inne swoje zlecenia ( to agencja interaktywna ) i teraz bawilem sie usuwaniem niepustych katalogow, w komntarzach : http://pl.php.net/manual/en/function.ftp-rmdir.php znalazlem metode :

1. function ftp_rmdirr($path, $handle)
  2. {
  3. if (!(@ftp_rmdir($handle, $path) || @ftp_delete($handle, $path)))
  4. {
  5. $list = ftp_nlist($handle, $path);
  6. if (!empty($list))
  7. foreach($list as $value)
  8. ftp_rmdirr($value, $handle);
  9. }
  10. @ftp_rmdir($handle, $path);
  11. }

jak widac wykonuje sie kilka razy aby usunac niepusty katalog, przyjmuje 2 argumenty, jeden to sciezka do katalogu co ma byc usuniety, druga to polaczenie FTP by to robil.

Zmienilem ta metode na taka :

1. function deleteDirectory ($dir)
  2. {
  3. include('../../settings/FTP.php');
  4. $handle = ftp_connect($server, 21);
  5. ftp_login($handle, $user, $password);
  6. if (!(@ftp_rmdir($handle, $dir) || @ftp_delete($handle, $dir)))
  7. {
  8. $list = ftp_nlist($handle, $dir);
  9. if (!empty($list))
  10. foreach($list as $value)
  11. $this -> deleteDirectory($value);
  12. }
  13. @ftp_rmdir($handle, $dir);
  14. }

utworzylem katalog, w nim inny, dodalem pliki i ladnie mi usunal po wykonaniu tej funckji, ale po chwili przegladarka sie zawiesila, TotalCommander ( moj klient FTP ) tez a po odwieszce na serwerze nie ma z 80% katalogow.

Jestem zalamany i sie boje, usunelo sie bardzo duzo danych, czy to wina tej metodki?

Musze to wiedziec bo nie wiem co powiedziec klientowi/wlascicielowi serwera.

to jest agencja, mial tam wszystkie swoje zlecenia i inne rzeczy.
bhacas
Dane na serwerach są przeważnie backupowane co jakiś czas, więc będzie można przywrócić dane istniejące do momentu ostatniego backupu. Jeżeli to poważna agencja to myślę, że przewidzieli taką sytuację dając Ci dostęp smile.gif
Cr3dO
Cytat(bhacas @ 13.01.2010, 16:21:26 ) *
Dane na serwerach są przeważnie backupowane co jakiś czas, więc będzie można przywrócić dane istniejące do momentu ostatniego backupu. Jeżeli to poważna agencja to myślę, że przewidzieli taką sytuację dając Ci dostęp smile.gif

OK, dzwonilem do home.pl bo u nich to siedzi ( maja backup z godZiny 0 ) ale nie wiesz przypadkiem czy to wina tej metodki?
bhacas
Nie wiem, przetestuj sobie na localhoscie najlepiej a nie od razu na serwerze z ważnymi danymi.
Cr3dO
zapytanie aktualne, interesuje mnie to czy to ta metodka odje****.
phpion
Cytat(bhacas @ 13.01.2010, 16:36:12 ) *
Nie wiem, przetestuj sobie na localhoscie najlepiej a nie od razu na serwerze z ważnymi danymi.

nospor
kod co podales kasuje podany katalog wraz z jego cała zawartościa. Jesli byłes na tyle bystry, ze podales do kasowania sciezke główną, to tak, to Twoja wina.

ps: I nie gwiazdkuj co post tylko po prostu wyrażaj się kulturalnie.

ps2: w podanej funkcji co to ją wywolujesz rekurencyjnie za kazdym razem łączysz sie do ftp. I nawet jesli na początku nie podales sciezki głównej, tylko jakis podrzeny katalog, to poprzez kolejne połaczenia moze się okazać, ze nagle kasujesz po głównej.
Czegos takiego bys nie mial w pierwszym kodzie, na podstawie którego zrobiles swoje modyfikacje.
Cr3dO
Cytat(nospor @ 15.01.2010, 13:29:02 ) *
kod co podales kasuje podany katalog wraz z jego cała zawartościa. Jesli byłes na tyle bystry, ze podales do kasowania sciezke główną, to tak, to Twoja wina...

Właśnie nie skasował wszystkiego tylko z 90% ale to może z powodu jakiś chmodow, itp.

...ps: I nie gwiazdkuj co post tylko po prostu wyrażaj się kulturalnie...

właśnie by nie bluzgać użyłem gwiazdek a to mogę ( regulamin forum ), ale masz racje za dużo bluźnię w realu i muszę to zmienić

...ps2: w podanej funkcji co to ją wywolujesz rekurencyjnie za kazdym razem łączysz sie do ftp. I nawet jesli na początku nie podales sciezki głównej, tylko jakis podrzeny katalog, to poprzez kolejne połaczenia moze się okazać, ze nagle kasujesz po głównej.
Czegos takiego bys nie mial w pierwszym kodzie, na podstawie którego zrobiles swoje modyfikacje.

chyli pierwsza opcja będzie OK?

Spróbuje, jak też coś zepsuje to pójdę na Milicje na Ciebie tongue.gif

<joke>

Potestuje na LH jak proponuje bhacas

w sumie EOT wiem co chciałem smile.gif

pozdrawiam

EDIT

@nospor w Twojej stopce 1 link nie smiga ( not found )
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.