Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][mysql] system blogów - szablony
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Lejto
Mam pytanie co do szablonów HTML w systemie blogów. Jak to dobrze zrobić? Wrzucić kod html szablony do bazy i potem wyświetlać go?
Czy wyświetlać go z katalogu razem z danymi?

Pozdrawiam
zleek
Rozwiazanie z trzymaniem szablonow w bazie raczej odpada.

Zapoznaj sie moze z szablonami Smarty. Templaty trzymasz w osobnych plikach, gdzie definiujesz sobie calego htmla oraz miejsca, gdzie maja sie pojawic dynamiczne dane.
Zyx
W systemie blogowym nie ma nic szczególnego, żeby jakieś specjalne rozwiązania szablonowe dla niego projektować. Robisz tak, jak w każdym innym typowym skrypcie. Choć jeśli już wspominamy o systemach szablonów, to ja akurat Smarty'ego bym odradzał. Są dużo lepsze biblioteki, niż ten źle zaprojektowany eksponat muzealny.
Lejto
sugerujesz że smarty są przestarzałe? ;>
Crozin
Przestarzałe, słabe, nie dające zbyt wiele jednocześnie pod wieloma względami ograniczające względem natywnej składni PHP.

PS. Smarty to liczba pojedyncza.
Lejto
aha, szkoda bo ostatnio kupiłem książkę o tym
jaki system szablonów polecacie w zamian?
Zyx
Open Power Template, PHPTAL, nawet Twig od biedy jest lepszy, a na pewno wszystkie trzy są lepiej napisane, lepiej zaprojektowane i bardziej wydajne smile.gif. Smarty przez 5 lat praktycznie się nie rozwijał, a nowy Smarty 3 to zaledwie kilka istotnych nowości, które już od dawna są dostępne w innych systemach (a i tak pozostaje daleko w tyle pod względem funkcjonalności), bez zmiany chaosu i ogólnego nieładu w tym projekcie. W dodatku jest DUŻO wolniejszy od swojego poprzednika.
Lejto
ok, dzięki smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.