Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: help... próbuję zrobić pewien panel
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Vaticinator
Nie wiem, czy powiniennem zamieszczać tu takiego posta, ale dopiero co zacząłem się uczyć php parę dni temu, a potrzebuję dość szybko stworzyć pewien panel za pomocą właśnie tego języka. Postaram się teraz w miarę jasno wytłumaczyć o co chodzi:

Mam witrynę np. "Wirtualny Świat" i urzytkownicy strony piszą jakieś artykuły, które ja potem dodaje i przyznaczam im za to wirtualne pieniądze smile.gif
Potrzebuję stworzyć panel do operacji na tych pieniążkach. Czyli taki w którym będę posiadał listę urzytkowników, a obok każdego z nich komórkę (taką jak przy formularzach), w której będzie wyświetlony jego majątek. Chodzi mi o to, żebym mógł jeszcze zmienić wartość komórki, wpisując do niej inne dane... i zapisać to wszystko, dzięki czemu przy ponownym otwarciu panelu otrzymałbym wpisane ostatnio dane.
Każdy z urzytkowników będzie miał taką... swoją stronkę, gdzie będzie się mógł zorientować w swojej sytuacji majątkowej, więc przydałoby się jeszcze jakoś wyciągać dane z komurek i przekazywać do innych stron...
Najlepiej jakby dało się to wszystko zrobić nie kożystając z MySQL sad.gif
(nie wiem, czy to co napisałem będzie dla was jasne, bo jednak, ciężko jest czasem przekazać swoje myśli, ale pewnie dacie radę smile.gif ).

Chciałbym na wszelki wypadek przeprosić wszystkich za ten wpis, bo pewnie to wszystko nie jest trudne, a czasochłonne i powiniennem raczej sam się tym zając (więc zajmuje się... i staram się stworzyć to co pisałem... tylko... nie wychodzi mi).
zombie
Godna podziwu pokora :wink:
Rozumiem, ze te dane chcesz zmieniac za pomoca formularza...?

Obawiam sie, ze trudno Ci pomoc. Trzebaby napisac wszystko za Ciebie. Poczytaj to i owo nt. funkcji fwrite(); fputs(); fgets(); i o tabelach: explode(); etc. Czyli podstawy operacji na plikach i tabelach w php.

Powodzenia laugh.gif
GeoS
To juz lepiej to zrobic w oparciu o bazy danych. Jesli kolega jest poczatkujacy, to ma naprawde duzo do nauczenia sie (teraz tylko sie zmobilizowac sie i do dziela).

Jesli beda jakies problemy, to pytaj smile.gif
Vaticinator
Dzięki za wypisanie funkcji na które mam zwrócić uwagę;
...Jak będę miał problemy to napewno znów się tu pojawie.

Więc teraz nad tym trochę popracuje... (jeśli kiedyś mi się uda zrobić ten panel, to dam wam znać) :wink:

Ale to nie zmienia faktu, że będę tu jeszcze zaglądał i jak ktoś będzie miał jakieś nowe pomysły, to niech je tu zamieści. A ja będę się nimi radował! :wink:
Vaticinator
Trochę pokombinowałem i chyba się udało... Może to co zrobiłem nie wygląda jakoś profesjonalnie i nie działa tak jak to opisałem na początku w opisie tego co chcę uzyskać, ale pełni funkcję o kórą mi chodziło. Mam jednak ważne (i pewnie prostackie) pytanie:
Czy jak chcę nadać dla wszystkich plików w katalogu chmod 666, to wystarczy, że nadam ten chmod (666) dla samego katalogu?
c0nQu3r
ej no, wiem ze to prawie nic nieznaczaca rada czy tam uwaga,
ale moga ci pomoc np. ZE TAK ZLE I NIELADNIE POWIEM GOTOWCE
np. ksiegi gosci albo czegos innego wszystko jest robione na tej samej zasadzie, wiec niewidze zadnych problemow nawet sam probowelm ci jakos z tym skryptem pomoc i cos tam wyszlo ale skoro sam wpadles na dobry trop to tylko ci pogratulowac. Zycze sukcesow i dalszego pozyskiwania wiedzy :idea:
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.