Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne]Ograniczenie prędkości pobieranych plików
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
serart15
Na serwerze mam pewien folder, w którym znajduje się masa różnych plików udostępnionych do pobierania dla zewnętrznych użytkowników. I jako, że nie chce zbytnio obciążać serwera to moje pytanie brzmi: Jak ograniczyć prędkość pobierania dla wszystkich plików znajdujących się w np. folderze "download"? Może jakoś za pomocą htaccess?

Z góry dzięki za pomoc.
Pacio
Sprawdz mod_bandwidth, jesli serwer www to Apache.
serart15
@bastard13 coś takiego już znalazłem, ale zapomniałem dodać, że nie może to byś w żadnym php, js itp.

Cytat(Pacio @ 18.01.2010, 23:31:45 ) *
Sprawdz mod_bandwidth, jesli serwer www to Apache.

Jeśli możesz to wytłumacz dokładniej o co z tym chodzi, bo zbytnio nie mogę znaleźć przydatnych informacji na innych stronach. Tak, serwer to Apache.

Pilsener
Cytat
że nie może to byś w żadnym php, js itp.
- a bo czemu? Nie masz PHP na serwerze? Nie ma sensu udostępniać plików w sieci, robi się to tak, że ktoś klika "pobierz" a Ty mu wysyłasz ten plik z prędkością jaką chcesz. Inaczej nie widzę innych możliwości jak mod_bandwidth, ale wątpie, by ktoś dla Ciebie specjalnie to zainstalował i konfigurował - jeśli masz swój serwer to ok - miłej zabawy, poza tym należy też ograniczyć liczbę pobrań tych plików, samo przycięcie transferu nie wystarczy.

Jak nie masz dobrego hostingu (najlepiej własnego serwera), gdzie admin zainstaluje i skonfiguruje dla Ciebie co zechcesz - to zapomnij o mod_bandwidth, kupa zabawy z instalacją i konfiguracją tego, by zrobić coś, co w PHP zajmie parę linijek?
tropcio
Gotowa klasa PHP jest na blogu http://php.webtutor.pl/index.php/2011/03/2...u-plikow-w-php/ . Obsluguje tryb burst, limituje przesyl zaleznie od wielkosci pliku (np 50KB/sek przez pierwsze 2MBty pobranych danych a pozniej 15KB/sek); czasu jego sciagania (np 50KB/sek przez 10 sekund a pozniej 15KB/sek) albo jako wartosc stala (np zawsze 30KB/sek)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.