Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][HTML]zaznaczony checkbox po przeładowaniu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Maciek1705
Witam serdecznie mam taki mały problem a mianowicie nie wiem jak zrobić by zaznaczone pola chceckboxa po przeładowaniu strony były nadal zaznaczone.
Wygląda to tak:
  1. <input type="checkbox" name="array[]" value="$zmienna1" />
  2. <input type="checkbox" name="array[]" value="$zmienna2" />
  3. <input type="checkbox" name="array[]" value="$zmienna3" />
  4. </form>

wyobraźmy sobie że zaznaczamy pierwszy i ostatni chceckbox klikamy na wyślij i póki co po odświeżeniu wszystkie pola są niezaznaczone a chodzi o to by po odświeżeniu pola zaznaczone wcześniej nadal pozostały zaznaczone. Jak takie coś uzyskać?
elmozaur
daj rozne name dla poszczegolnych checkboxow.
Po przeladowaniu strony fobisz petle if"

if name1=$zmienna1 echo'checked="checked"';
Maciek1705
yhym a nie da się tego zrobić inaczej? Bo w name dlatego dałem tablice bo tych pól checkbox jest dość sporo i jak wyśle formularz z zaznaczonymi to odbiore je sobie w tablicy jako zbiór a nie np 100 pojedynczych danych z różnym atrybutem name.
evolucja
Tobie chodzi o to by pozaznaczać checkboxy, kliknąć wyślij i aby po powróceniu na stronę czy też jej przeładowaniu dalej były pozaznaczane? W takim wypadku musisz gdzieś te zaznaczone zapisywać, np. do ciastek.
elmozaur
a gdyby robic tak:
name="array[1]"
name="array[2]"
name="array[3]"
name="array[4]"
to po stronie formularza.

a po stronie odbierajacej:
  1. $i=1;
  2. foreach( $array as $wiersz=>$wartosc )
  3. {
  4. if($wiersz==$i)
  5. {echo'<input type="checkbox" name="array'.$i.'" checked="checked" value="'.$wartosc.'" />';
  6. } else {
  7. echo'<input type="checkbox" name="array'.$i.'" value="'.$wartosc.'" />';
  8. }
  9. $i++;
  10. }

pisze to bez sprawdzania czy dziala, ale chodzi mi o zasade:
przelatujesz wszystkie indexy w tablicy, jesli index pokrywa sie z iteratorem to znaczy ze checkbox byl zaznaczony
Maciek1705
raczej kilka razy name nie można pisać chyba że z innymi parametrami a to o to chodzi że jak wyślesz to dajesz
  1. $zmienna = $_POST['array[]'];

a tak to nici. A może w java script jest jakiś patent na to
o widzisz przypomniało mi się dla selecta robiłem coś takiego że w znaczniku <form> pisałeś onChange='this.form.submit' nie wiem czy to zadziała też dla checkboxa;p
evolucja
Jak to nie może pisać? Każdy checkbox ma swój name w postaci tablicy tak jak napisał kolega wyżej...
Maciek1705
bo znalazłem tu na forum takie rozwiązanie że np jak masz te pola checkbox w pętli jakiejś i nie wiem generuje Ci z 100 200 itp no daje się coś takiego
  1. <input type='checkbox' name='array[]' value='$Idpobierane z bazy'>
  2. <input type='checkbox' name='array[]' value='$Idpobierane z bazy'>
  3. <input type='checkbox' name='array[]' value='$Idpobierane z bazy'>

i póżniej jak się odbiera dane z checkboxa to wystarchy jedna zmienna w której będą wszystkie pola zaznaczone to co pisałem wyżej
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.