Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS]Nietypowy problem z wycentrowaniem tekstu.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
RoysoN
Witam, mam problem.
Na mojej stronie tło każdego nagłówka okienka jest ograniczony do tekstu, moim celem było wycenrowanie tekstu w pionie. Ale niestety, jak wstawiam display:table-cell to co prawda centruje mi w pionie ale zato tło się "ogranicza do tekstu".

Proszę o pomoc.

http://www.royson.cba.pl
  1.  
  2. div.goraokno {
  3. background: url(bobek.jpg);
  4. height:40px;
  5. width:100%;
  6. letter-spacing:1px;
  7. text-align: center;
  8. display:table-cell;
  9. vertical-align:middle;
  10. }
  11.  

Robert1985
Wyjaśnij dokładniej o co chodzi z "ogranicza od tekstu" ,bo nie potrafię sobie tego wyobrazić. I napisz o jakie napisy i okienka na tej stronie Ci chodzi ,bo trochę ich tam jest.

Dobra już wiem chodzi Ci o szerokość tych okienek z gradientem. Usuń to display cell i wstaw styl:
line-height: 40px;
MWL
align vertical działa jedynie na tabelach, spróbuj użyć display:table; (choć nie wiem czy to w ogóle zadziała) albo po postu dodaj odpowiednie marginy czy paddingi od góry.
RoysoN
z paddingami juz probowalem, caly naglowek sie rozszerza. chyba bede musial z marginesami poprobowac...
Robert1985
a próbowałeś z tym line-height i font-size questionmark.gif

1. div.goraokno {
  2. background: url(bobek.jpg);
  3. height:40px;
  4. width:100%;
  5. letter-spacing:1px;
  6. text-align: center;
  7. line-heigth:40px;
  8. font-size:12px;
  9. }

Spróbuj!
jankes83
Daj po prostu padding-top dajmy na to 10px i o tyle samo zmniejsz wysokość tego elementu.
Kod
  div.goraokno {
background: url(bobek.jpg);
height:27px;
width:100%;
letter-spacing:1px;
text-align: center;
line-heigth:40px;
font-size:12px;
padding-top:13px;
}

Wg. mnie nie potrzeby tworzenia dodatkowego diva. Spróbuj wkleic kod który podesłałem w poprzednim poście.
RoysoN
Prądzi ;P Dzięki wielkie!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.