Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [www] Layout strony
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
Kujski
Prosiłbym o ogólną ocenę wyglądu strony (rozmieszczenie menu, kolorystyka, wrazenia wizualne):

http://www.kujski.prohost.pl/tenis/

Strona w trakcie modernizacji, zrobiłem nową szatkę graficzną i zaraz na początku chciałbym usunąć wszystkie braki i niedociagnięcia. Strona przeznaczona głównie dla osób starszych wiek 30-70 lat oraz dzieciw wieku 8-13lat. strona ma być prosta i przejrzysta.
pyro
Cytat(Kujski @ 9.02.2010, 12:49:19 ) *
strona ma być prosta i przejrzysta.

I taka właśnie jest. Dobrze. Podany odbiorca nie powinien mieć problemów z nawigacją. W kod się nie zagłębiałem, ale powierzchownie wygląda w porządku i się waliduje.

Co do designu to mi wygląda bardziej na klub pisarski niż stronę ligi tenisa.
Ja_ck
pomyśl nad kolorowym topem
Kildyt
Design amatorski na 80%. To, że potrafisz używać filtrów w programie graficznym widzimy, teraz zaprezentuj nam ich właściwe wykorzystanie.
70 lat? Szara czcionka na białym tle to nie jest dobry pomysł. Miała być przejrzysta, a moim zdaniem panuje nieład (mimo ogólnej prostoty).
Mapa witryny to nie spis stron tylko hierarchiczne uporządkowanie.

Kod strony jest kiepski. Czy istnieje jakiś plik graficzny, którego nie można opisać?
H1 jest tylko jedno w dokumencie. Tak samo jak książka ma jeden tytuł.
Link do nie paragraf.
Wszędzie tylko div i div. Brakuje zrozumienia znaczników.
W dobrze napisanym kodzie prostej strony komentarze o budowie są zbędne.
Kujski
Cytat(Kildyt @ 9.02.2010, 17:35:50 ) *
To, że potrafisz używać filtrów w programie graficznym widzimy, teraz zaprezentuj nam ich właściwe wykorzystanie.

Hmmm ciekawe spostrzeżenie smile.gif to może jeszcze szybko wyjaśnij prawidłowe zastosowanie tego filtru, oraz krótkie uzasadnienie czemu tu jest źle użyty...

Miała być przejrzysta, a moim zdaniem panuje nieład (mimo ogólnej prostoty).

Miło by było gdybyś opisał co powoduje ten nieład - chętnie usunę nieścisłości...

Wszędzie tylko div i div.

Hmmm to może prosty przykład czym zastąpić div??

W dobrze napisanym kodzie prostej strony komentarze o budowie są zbędne.

Ta kwestia to raczej wola każdego z nas osobna co komu bardziej pasuje smile.gif
Kildyt
Cytat(Kujski @ 9.02.2010, 21:33:42 ) *
Hmmm ciekawe spostrzeżenie smile.gif to może jeszcze szybko wyjaśnij prawidłowe zastosowanie tego filtru, oraz krótkie uzasadnienie czemu tu jest źle użyty...
Chodzi o przeładowanie topa filtrami graficznymi co w konsekwencji wyszło na niezłą amatorszczyznę. Poprzeglądaj topy poważnych stron związanych tematycznie i porównaj je z twoją.

Miło by było gdybyś opisał co powoduje ten nieład - chętnie usunę nieścisłości...
Takie sa moje odczucia, ty możesz mieć inne. 90% strony jest biała i przez to nie są wyróżnione ważniejsze elementy. Gdzieniegdzie za małe paddingi.

Hmmm to może prosty przykład czym zastąpić div??
  1. <div id="footer">
  2. <div class="forter_box">
  3. <div class="forter_box_left">
Tyle bloków po to by wstawić footer.
  1. <div class="forter_box_right">
  2. &copy; Chojnicka Liga Tenisa Stołowego
  3. </div>
span
  1. <div class="forter_copyright">
  2. Projekt i wykonanie: <a href="http://www.kujski.eu" class="forter_copyright_link" target="_blank">Kujski.eu</a>
  3. </div>
span
  1. <div id="header">
  2. <div class="header_text">ul może pełnić rolę header_text
  1. <p>Poniższa tabela zawiera aktualne wyniki w kategorii: <span class="red_b">Dorośli</span>.</p>
Zamiast p span, zamiast span b, lub strong (zależnie od przeznaczenia).
  1. <div class="content_box_article_mail">
  2. Formularz kontaktowy
  3. </div>
Wystarczy sam nagłówek.

Ta kwestia to raczej wola każdego z nas osobna co komu bardziej pasuje smile.gif
Rób jak chcesz. Dobre nazewnictwo, tabulacja i przerwy mogą załatwić wszystko i sprawić, że kod będzie czytelny.

PS logo powinno być klikalne i przenosić na stronę główną.
livinghatret

Inni już pisali, ale ja też coś skrobnę: Słaby top. Monotonna kolorystyka. Brakuje mocnych akcentów i wszystko jest takie jakieś mdłe.

Ale nie przejmuj się. Troszkę dopracujesz grafikę oraz kolorystykę i do takich celów będzie ok.
Kujski
Dzięki wszystkim za uwagi. W najbliższych dniach postaram się poprawić stronę wg sugestii i poddać ją kolejnym ocenom smile.gif
MWL
Strasznie wyglada ten nagłówek, reszta całkiem fajna, w kod nie zaglądałem.
r4xz
całość wygląda dobrze i przejrzyście.. no może oprócz loga winksmiley.jpg

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.