Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [XML][PHP][MySQL]Pliki z danymi w XML
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
nikos
Witam mam taki problem.
Znajoma która ma biuro podróży podpisała umowę z firmą która udostępnia swoją ofertę w plikach XML
W jaki sposób wyświelić taką ofetę:
Oferta zorganizowana jest trzystopniowo
1. Hotele lista hoteli z opisami i adresami zdjec
2. Oferty lista ofert
3. Terminy lista terminow do ofert.
W jaki sposób za to się zabrac niestety nie robiłem jeszcze tego. Czy należy strorzyć bazę Mysql i odpowiednie tabele do tego?
W jaki sposób można zaimportować dane z XML do MYSQL
Czy może jest jakiś inny sposób na wyświetlenie takich ofert bezpośrednio z xml?
Proszę o naświetlenie tematu w jaki spsób to zrobić od czego zacząć itd.
Dzięki!
thek
Jest kilka możliwości... Można się bezpośrednio odwoływać do tego pliku, na co pozwalają choćby operacje z użyciem SimpleXML. Można te dane zapisać do bazy jak wspomniałeś i co jakiś czas je z owego pliku aktualizować, można... Wiele rzeczy z tym można zrobić. Kwestia zazwyczaj tylko odpowiednio napisanego skryptu, który by się tym zajął. To nie jest naprawdę zadanie karkołomne. Większość piszących tutaj starszych stażem użytkowników na owych plikach często operuje. Ja sam choćby dziś pisałem generator pliku XML dla jednej firmy z jaką rozpoczęliśmy współpracę. Dostałem tylko schemat struktury, bo to wszystko co jest potrzebne smile.gif Na podstawie struktury pliku XML parsuje się ją tylko odpowiednio. To po prostu inny format zapisu danych. Czy zapiszesz wszystko jako rekordy w MySQL, czy w strukturze XML to na jedno wychodzi.
nikos
Dzięki wielkie za odp!
Naświetliło mi to sytuacje potroszęsmile.gif
Mam pytanie jak wygląda sprawa wyszukiwania ofert? jeśli są zawarte w plikach tzn. Jest kilka firm które udostępniają hotele w xml oferty do hoteli i terminy wycieczek.
Jak myślisz w jaki sposób najlepiej to zrobić i jak będzie najbszybciej działać?
Pozdrawiam
thek
W takich sytuacjach można robić kilka rzeczy. Można przykładowo odwoływać się do tych plików na bieżąco gdy zajdzie potrzeba odpowiednio przygotowanym własnym skryptem. Można co jakiś czas owe pliki pobierać na swój serwer. Kosztem możliwych ciut mniej aktualnych informacji zwiększasz szybkość działania Twoich skryptów, ale niwelujesz czas potrzebny im by się połączyć do skryptów tych firm trzeciz przez Internet z Twojego serwera. Możesz co jakis czas te pliki pobierać i rozbijać informacje na interesujące Cię i wrzucać do bazy danych. Jak widzisz na szybko masz kilka możliwości co do traktowania tych ofert smile.gif
nikos
Ok zaczynam czytać o simpleXML.
Mój plik xml ma taką budowę:
  1. <?xml version='1.0' encoding="utf-8"?>
  2. <hotels>
  3. <hotel id="626">
  4. <params>
  5. <name>AIDA</name>
  6. <city id="4">Sharm El Sheikh</city>
  7. <region id="93">Sharm El Sheikh</region>
  8. <country id="14">Egipt</country>
  9. <seasontypeid>6</seasontypeid>
  10. <standard>***</standard>
  11. <seasontypename>Lato</seasontypename>
  12. <categoryname>Hotel [cena za dzień]</categoryname>
  13. </params>
  14. ....

I chce wyświetlić np nazwę
  1. $hotels = simplexml_load_file('hotels.xml');

no i nie wiem jak przez to id przejsc ;/. Każdy hotel ma swoje id i teraz chciałbym np wyświetlić kilka info z każdego z nich. Może ktoś wie?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.