Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [html] bez suwaków
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > HTML \ XHTML
verbos
Czy da się jakoś tak zrobić, aby w:
<textarea cols="45" rows="4" name="name"></textarea>
nie było widać suwaczków? wiem, że można kombinować z kolorami, lecz mi chodzi raczej o ustawienie na sztywno pola, bez możliwości wpisania więcej niż się da ("iiiiiii" zajmuje inaczej miejsce niż "OOOOOOO", więc ilość znakow nie wchodzi w grę)
Znacie takie sposoby? o ile są możliwe??
Dzięki...
metalmind
Jesli zastosujesz tekst w znacznikach <TT> otrzymasz czcionke maszynowa o stalej szerokosci liter. Nie wiem czy nie jest to samo kiedy zastosujesz czcionke monotype. Jesli chcesz nie dopuscic do wpisania wiekszej liczby znakow niz zakladasz uzyj skryptu:
Kod
function textCounter( field, countfield, maxlimit ) {

if ( field.value.length > maxlimit )

{

field.value = field.value.substring( 0, maxlimit );

alert( 'Maksymalnie mozna wpisac 118 znakow' );

return false;

}

else

{

countfield.value = maxlimit - field.value.length;

}

}

a potem:
Kod
<TEXTAREA NAME="tresc" ROWS = "3" COLS="30" onkeypress="textCounter(this,this.form.counter,118);"></TEXTAREA>

jesli chodzi ci zeby na 100% nie pojawily sie scrollbary to:
Kod
<textarea style="overflow:hidden"></textarea>

Jeszcze mozesz podawac ilosc dostepnych znakow:
Kod
<input type="text" name="counter" maxlength="3" size="3" value="118" onblur="textCounter(this.form.counter,this,118);">

Nie wiem czy to rozwiaze twoj problem.
verbos
I właśnie o to:
Kod
style="overflow:hidden"

mi szło.... bo słyszałem od fachowca, że nie można, więc nie googlałem za wiele, będąc nastawiony na brak powodzenia, ale jednak na coś się moja dociekliwość przydała snitch.gif
Dzięki raz jeszcze !!
Paul
Cytat
nie było widać suwaczków

[xml:1:e7d1cbadc5]<textarea style="overflow: hidden;">aaaaaa</textarea>[/xml:1:e7d1cbadc5]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.