Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript][CSS][PHP]Zmiana rozmiaru strony w zależności od rozdzielczości
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
michal_86
witam,

chciałbym zapytać czy istnieje możliwość powiększania lub zmniejszania wielkości strony w zależności od rozdzielczości przeglądania? Nie chodzi mi o to by robić trzy różne strony, ale aby strona po prostu była zmniejszana tak jakbym używał "ctrl -" questionmark.gif

Pozdrawiam
kipero
Pierwsze rozwiązanie jakie mi przychodzi na myśl, to wykrywanie rozdzielczości w JS i podmiana właściwości CSS dla body.
DiH
  1. <script type="text/javascript">
  2. function detect() {
  3. if(screen.width < 1024) {
  4. document.getElementById("content").style.width='500px';
  5. }
  6. else {
  7. document.getElementById("content").style.width='700px';
  8. }
  9. }
  10. </head>
  11. <body onload="detect();">
  12. <div id="content" style="background: green;">
  13. Hello
  14. </div>
  15. </body>
  16. </html>
thek
A dla mnie jednym z sensowniejszych jest użyciu fluid layout smile.gif Czasem trzeba przy ty pomyśleć, ale to jedyne naprawdę uniwersalne rozwiązanie tak naprawdę dla skalowalnych szablonów dopasowujących się do okna przeglądarki.
michal_86
No ja niestety przez nieuwagę robiłem stronę na za wysokiej rozdzielczości, i na 1024 wygląda to tak średnio, dlatego miałem nadzieje na funkcję "ala" ctrl - , bo przerobienie tej strony w fluid byłoby bardzo ciężkie ;/

skrypt podany przez kipero nie działa na tej stronie - ale tego się spodziewałem

porównanie :

no i kicha ;/

może jednak ktoś zna jakieś rozwiązanie? Bo pisanie od nowa strony to jest tragedia ;/
Twist
Zrób div otaczający całą stronę #container lub daj na body style:
#container{
width:990px; margin:0 auto;}
Spowoduje to wyśrodkowanie strony niezależnie od ustawionej rozdzielczości. Bardzo częsta praktyka.
michal_86
wyśrodkowana to ona jest na 900 px, screena musiałem uciąć by nie było za szeroko przy wklejaniu, chodzi o to czy tak duża strona jest w ogóle czytelna...
Twist
Szerokość strony nie powinna przekraczać 1000px aby poprawnie wyświetlać się w 1024x720. Ustaw stała dla wszystkich i wyśrodkuj j.w
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.