Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]jak zmienić zapytanie żeby pokazało
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
mattii
  1. SELECT count(*) AS ile_kupiono FROM jakas_tabela WHERE id_osoby=1 - pokaże ile sprzedała dana osoba.
  2.  
  3. SELECT SUM(cena) AS kwota FROM jakas_tabela WHERE id_osoby=1 - zliczy kwotę sprzedaży danej osoby.
  4.  

jak je zmienić aby pokazać

1. osobę , która najwięcej sprzedała questionmark.gif (jeszcze lepiej byłoby gdyby pokazać np. pierwszą trójkę)

2. osobą która za największą kwotę sprzedała?? (jeszcze lepiej byłoby gdyby pokazać np. pierwszą trójkę)

Będę bardzo wdzięczny za pomoc winksmiley.jpg.

blooregard
SUM() lub COUNT, GROUP BY, ORDER BY, i w końcu LIMIT.

mattii
Cytat(blooregard @ 18.03.2010, 10:58:48 ) *
SUM() lub COUNT, GROUP BY, ORDER BY, i w końcu LIMIT.

próbowałem wczoraj prawie cały dzień to zrobić , ale bez skutku używałem w zapytaniach rożnej składni jednak zmiany nie przynosily skutku - mniej wiecej wiem z czego musze skozystac, ale poprostu mi nie wychodzilo dla tego poprosilem o pomoc.
exood
Ad 1. Jeżeli w bazie jeden rekord odpowiada jednej sprzedanej rzeczy to:
  1. SELECT count(*) AS ile, id_usera FROM tabela GROUP BY id_usera ORDER BY ile DESC LIMIT 0, 3

Ad.2
  1. SELECT sum(cena) AS kwota, id_usera FROM tabela GROUP BY id_usera ORDER BY kwota DESC LIMIT 0, 3

zarówno w jednym jak i drugim przypadku otrzymasz id trzech użytkowników którzy sprzedali najwięcej(za największą kwotę) oraz to ile (za ile) sprzedali.
Pisane z palucha więc mogą być błędy smile.gif
mattii

a jak to potem wyświetlićquestionmark.gif

zrobiłem coś takiego:
  1.  
  2. $zapytanie6="SELECT count(*) AS ile, id_kupca FROM towar_na_sprzedaz GROUP BY kupiec_osoba_id_osoby ORDER BY ile DESC LIMIT 0, 3";
  3. $wynik6 = $bd_lacz->query($zapytanie6);
  4. $ile6=$wynik6->num_rows;
  5. $wiersz6=$wynik6->fetch_assoc();
  6.  
  7.  

to pokazuje m i:

Fatal error: Call to a member function fetch_assoc() on a non-object in C:\Users\Mateusz\Downloads\xampp-win32-1.7.2\xampp\htdocs\ca\pliki\php\statystyki_zakup.php on line 56

co nie gra questionmark.gif
Wicepsik
Źle skonstruowane zapytanie. Pod linijką gdzie jest wykonywane zapytanie dodaj
mattii
dodałem i nadal:

Fatal error: Call to a member function fetch_assoc() on a non-object in C:\Users\Mateusz\Downloads\xampp-win32-1.7.2\xampp\htdocs\ca\pliki\php\statystyki_zakup.php on line 56

________________________________________________________________________________

1. $zapytanie6="SELECT count(*) AS ile FROM towar_na_sprzedaz group by kupiec_osoba_id_osoby order by ile DESC ";
  2. $wynik6 = $bd_lacz->query($zapytanie6);
  3. $ile6=$wynik6->num_rows;
  4. $wiersz6=$wynik6->fetch_assoc();

pokazuje ile towaru zakupiono od osoby (pokazuje najwieksza ilość) - jak pokazać jeszcze od ktorej osoby sa zakupy questionmark.gif

a jak pokazać zamiast jednego wyniku np. 5 questionmark.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.