ostatnio coraz więcej pracuję w php/mysql. Myślę, że idzie mi coraz lepiej. Postanowiłem zrobić skrypt relacji między użytkownikami - mianowicie znajomi. W związku z tym chciałbym się Was poradzić.
Jeśli chodzi o dodaj znajomych to myślę że sobie poradzę. Chce zrobić to tak:
Użytkownik wchodzi do profilu osoby którą chce zaprosić i klika "Zaproś". Uruchamia się skrypt który przez GET pobiera id osoby, która ma zostać zaproszona. Potem w tabeli temp_invite stworzy się rekord z id(auto i key), id_osoby_zapraszajacej , id_osoby_zapraszanej , akcja(1 - przyjęte , 0 - odrzucone). Wtedy zostanie wysłane info(PM) do użytkownika, który został zaproszony. I jak zaakceptuje do do bazy zostaną dopisane id tych osób. Strukturę widzę tak: login,haslo,itp itd, znajomi i tu będą ID znajomych rozdzielone "||" takim znakiem. No i dodawanie i wyświetlanie raczej nie będzie stanowić problemu.
Problem dla mnie pojawia się z usunięciem znajomych. Może ktoś zechce mi poradzić jakby to zrobić? Myślałem, żeby zrobić w ten sposób:
pobieram rekordy i przez funkcje explode() rozbijam id znajomych, potem zliczam przez count() ile jest znajomych i pętlą for wyświetlam linki z opcją usuń.
for($i=0,$i==$ile,$i++){ }
I ter bym zrobił sprawdzanie które id jest to usunięcia i przypisał do tego elementu tablicy wartość 0, np"
$usun=$_GET['usun']; for($i=0,$i==$ile,$i++){ if($link[$i]==$link[$usun]){ $link[$usun] = '0'; } }
Pytanie czy to jest dobry sposób? Może macie jakieś inne pomysły. Będę bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam i z góry dzięki za odp i porady