Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][PHP]Jak wstawić treść na stronę?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
AniaTheDark
Na początek mówię wszystkim Dzień Dobry, bo to mój pierwszy post na tym forum...

A problem, który mnie tu przywiódł jest następujący:
Prowadzę mały zakład kosmetyczno-fryzjerski który ma własną stronę internetową.
Strona jest zbudowana całkowicie w HTML-u (+CSS). Główna + dwadzieścia kilka statycznych podstron z opisami usług, cennikiem, galerią...
Na stronie nasze klientki informujemy o aktualnych promocjach, nowościach z tym, że co najmniej raz na tydzień każdy plik muszę zmodyfikować w jednym albo w dwóch miejscach, bo cały czas promocje się zmieniają.
Nie mam najmniejszego pojęcia o PHP ale wiem, że za pomocą jakiegoś kodu da się wstawiać treść na stronę. Łatwiej mi byłoby podmieniać treść w tym jednym pliku niż w kilkudziesięciu po kolei i oszczędziłoby mi to mnóstwo czasu.
Próbowałam sobie radzić sama, ale kompletnie nie znam terminologii i nawet nie potrafię szukać poprzez google rozwiązania mojego problemu. Wiem, że rozwiązanie jest banalnie proste i pewnie jest opisane w wielu miejscach, ale po prostu nawet nie wiem jak go szukać.

Mam nadzieję, że ktoś zechce mi pomóc i nakierować na właściwe rozwiązanie.
Dziękuję i pozdrawiam!
AniaTheDark
mortus
Po pierwsze strona musi być w PHP, a na pewno wszystkie pliki, w których chcesz dodawać dane dynamicznie muszą mieć rozszerzenie .php a nie .html.
Po drugie (wynika z pierwszego) strona musi być umieszczona na serwerze, który obsługuje php.
Po trzecie
promocje.php:
  1. <html>
  2. <head>
  3. ...
  4. </head>
  5. <body>
  6. ...
  7. <div id="promocje">
  8. <?php include 'szczegoly_promocji.html'; ?>
  9. </div>
  10. </body>
  11. </html>
szczegoly_promocji.html:
  1. <div class="promocja">
  2. <div class="nazwa_promocji">Na zero</div>
  3. <div class="informacje_o_promocji">
  4. Tylko w tym tygodniu strzyżenie na zero w zupełności za darmo. Dodatkowo zwracamy koszty dojazdu.
  5. </div>
  6. </div>
  7. <div class="promocja">
  8. <div class="nazwa_promocji">Na zero</div>
  9. <div class="informacje_o_promocji">
  10. Tylko w tym tygodniu strzyżenie na zero w zupełności za darmo. Dodatkowo zwracamy koszty dojazdu.
  11. </div>
  12. </div>
  13. <div class="promocja">
  14. <div class="nazwa_promocji">Na zero</div>
  15. <div class="informacje_o_promocji">
  16. Tylko w tym tygodniu strzyżenie na zero w zupełności za darmo. Dodatkowo zwracamy koszty dojazdu.
  17. </div>
  18. </div>
Zmieniamy tylko plik szczegoly_promocji.html.
Instrukcji include używamy w każdym pliku, w którym chcemy umieścić zmienianą treść.
Po czwarte to jest tylko jedno rozwiązanie. Normalnie zalecałbym całkowicie przerobić stronę, użyć bazy danych i stworzyć prosty CMS (czyt. system zarządzania treścią). Strony składające się z kilkudziesięciu różnych plików html to przeżytek. Obawiam się jednak, że podstawy php to stanowczo za mało.
EDIT:
Już poprawione. Zdarza się najlepszym. Dzięki pablo.
pablo89pl
  1. <html>
  2. <head>
  3. </head>
  4. <body>
  5. ...
  6. <div id="promocje">
  7. <?php include 'szczegoly_promocji.html';?>
  8. </div>
  9. </body>
  10. </html>

Zapomniales znaczników php
AniaTheDark
Super! Dziękuję Wam bardzo - zadziałało... smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.