Cytat(Krisu @ 11.04.2010, 15:08:38 )

Witam.
1. Chciałbym nauczyć się programowania obiektowego w PHP, może być to poziom zaawansowany.
Jakie książki polecicie? Interesuje mnie dobrze napisana lektura, lepiej z nadmiarem treści niż jej brakiem.
"PHP Objects, Patterns and Practice, Second Edition (Apress, 2008)" Matt Zandstra. Rewelacja!

2. Dodatkowo interesują mnie jeszcze dobre książki dotyczące JS.
"java script: The Good Parts" Douglas Crockford, Pierwsza dobra książka dotycząca obiektowego js. Bez tej ksiązki frameworki js takie jak jQuery wyglądały by tak jak ich odpowiedniki sprzed 8lat.

3. Ostatnie pytanie, którą książkę uważacie za lepszą do nauki C++:
- Thinking in C++
- Symfonia
Pozdrawiam.
Symfonia Grębosza jest świetna ale dla początkujących, do tego napisana z humorem. Bruce Eckel to też klasa sama w sobie, najlepiej przeczytaj obie. (czytałem tylko "Thinking in Java" ale słyszałem że "Thinking in C++" było nawet lepsze)
Cytat(grutkov @ 4.05.2010, 00:19:08 )

Ad 1.
PHP5. Zaawansowane programowanie; Nowicki, Cove; Helion
Programowanie obiektowe to pierwszy rozdział, w drugim przechodzą do diagramów UML, w czwartym do wzorców obiektowych. Tematy oparte na praktycznych projektach. Dobre liźnięcie zaawansowanych zagadnień, jak na książkę wystarczające.
Miałem to cudo w ręce pare lat temu, ilość błędów w polskim wydaniu była po prostu niewiarygodna. Merytorycznie też słaba. Z książkami z wrox'a był bym wogóle ostrożny...

Ad 2.
JavaScript. Rozmówki
Przechodzą od razu do rzeczy, czyli do przykładów. Języka można nauczyć się przy okazji.
Szkoda kasy. "The Good Parts" + manual jQuery, YUI3 czy co tam wybierzesz.

Ad 3.
Symfonia to wg mnie książka-porażka. Żaden ze znajomych, którzy przygotowywali się do egzaminu z Programowania w C++ tylko z tej książki, nie zdał.
Pewnie chlali zamiast się uczyć...